Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Závada, která může zabít: Tisíce aut v Česku musí do servisu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jan Zýka / INCORP images

Tisíce aut registrovaných v Česku bude svoláno do servisu. Je to kvůli problémům s airbagy společnosti Takata, které jsou namontovány v toyotách, hondách a nissanech.

Závada, která i zabíjí. To jsou vadné airbagy společnosti Takata, které jsou instalovaný v autech japonských značek. Ve Spojených státech už airbag zabil šest lidí a další stovky zranil. Kromě vzduchového polštáře totiž na řidiče vyletí i kovová střepina, píše iDnes.cz.

Do servisu budou svoláni majitelé vozů Toyota Yaris, Camry, Avensis, Verso, Corolla a RAV4 vyrobených v letech 2003 až 2007. Podle mluvčí české Toyoty se jedná přibližně o šest tisíc aut těchto značek.

Honda svolá do servisu 949 vozidel vyrobených mezi lety 2002 až 2009 a jde o značky Accord, Civic, CRV a Jazz. Nissan v Česku svolá do servisu podle vyjádření společnosti svolá do servisu 2074 aut. Mělo by se jednat o vozy Nissan Maxima a Nissan Pathfinder či některé modely Infinity vyrobené mezi roky 2001 až 2005.

Na celém světě se výměna vadných airbagů Takata týká 6,5 milionů vozidel. Problémové airbagy Taktata už výrobci automobilů vyměnili ve více než 21 milionech aut. Důvodem je vadná pumpička, která může způsobit až prasknutí airbagu a vystřelení kovové střepiny. Ta v USA zabila šest lidí a další stovky zranila.

Témata:  auta

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.