Češi prosází 200 miliard. Problém je i online hazard

Ministerstvo financí vedené Andrejem Babišem připravuje zákon, který má regulovat hazard v Česku. Babiš původně deklaroval, že zákon bude velmi přísný a razantně omezí firmy provozující loterie nebo videoterminály. Vládě ale nakonec ministr financí předložil mnohem mírnější verzi. Obhajuje to potřebou vybrat více daní. S tím ale nesouhlasí jak opozice, tak jeho kolegové z vlády. Všichni se bojí, že pokud nebude regulace přísnější, dál poroste počet gamblerů a dál se budou prohlubovat sociální problémy s tím spojené.

Ilustrační fotografie
reklama

Této problematice se dlouhodobě věnuje Jindřich Vobořil, který v minulosti působil jako terapeut závislých v Česku i v zahraničí. "Tvrdá regulace je lepší než úplné zakázání hazardu," řekl Vobořil v pořadu Vaše téma. Podle něj hazard úplně zakázat nejde, protože je v lidské přirozenosti. "Bible se také snažila zakázat hazard, ale lidé riskují dál," řekl Vobořil a dodal: "Velká část lidí, kteří propadají závislostem, jsou často lidé, kteří k tomu mají nějakou dispozici. Díky nějakému prožitku, který se překrývá se zážitkem při užití heroinu. Ta úvaha té výhry není hlavní, důležitý je i ten silný zážitek."

"Průměrný gambler má asi milionový dluh. Jsou to tedy dluhy, které už nejsou splatitelné z běžného platu. 200 miliard korun se ročně prosází. Společnosti, které se sázením a hazardem zabývají, vykazují 38-40 miliard zisk," uvedl Vobořil.

A jak vypadá takový "průměrný gambler"? Velkou roli hraje odklon od heren k online sázení. "Typický gambler je muž kolem 35 let, ale teď se to hodně mění. V mladší generaci hrají obě pohlaví, hrají i vysokoškolští studenti, a hrají online. Je to i člověk, který normálně chodí do zaměstnání. Často hrají drobní podnikatelé. Posouvá se to ale bohužel k online hráčům, a to už je i jiná věková skupina," řekl Vobořil.

Jindřich Vobořil se v letech 2000–2009 aktivně podílel na přípravě Národní protidrogové strategie. Nyní působí jako národní protidrogový koordinátor a je také ředitelem odboru protidrogové politiky a sekretariátu Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky