Bič na komunální politiky: Budou muset přiznávat majetek

Starostové, radní a obecní tajemníci budou možná nově muset přiznávat auta, šperky i cenné obrazy. Pokud projde návrh novely zákona. Do „katalogu jmění“ pak bude moci nahlédnout kdokoliv.

Ilustrační fotografie
reklama

Přísnější kontrola možná čeká na komunální politiky. Návrh novely zákona totiž počítá s tím, že by před nástupem do funkce museli odevzdat soupis i movitého majetku. Voliči tak budou mít k dispozici seznam tzv. startovního majetku a budou moci porovnat, kolik si daný politik ve funkci vydělal. Do katalogů bude moci nahlédnout každý, kdo o to na ministerstvu požádá.

Povinnost by se týkala nejen starostů, ale také radních, obecních tajemníků, ale třeba také vedoucích odborů. Museli by zveřejňovat movitý majetek, je-li jeho hodnota vyšší než 250 000 korun.

Novela si zatím mezi těmi, kterých se má týkat, příliš příznivců nezískala: "Budou tam obavy z nějakého možného zneužití těch údajů, že si třeba člověk najde na internetu, co kdo má třeba za sbírky a půjde ho vykrást," řekl předseda Svazu měst a obcí Dan Jiránek.

Někteří starostové se toho ale příliš nebojí. Poukazují na to, že cennosti stejně nemají doma jen tak v šuplíku. Případně, že žádné cenné věci nemají vůbec. Občané by ovšem takovou možnost vesměs uvítali.

Novinka by mohla začít platit už od ledna příštího roku. Povinnost by se ale měla vztahovat až na nové starosty a radní zvolené ve volbách v roce 2018.

Témata: CZK | obce, města

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky