Jak správně vybrat kolo? Rady odborníka

Ne každé kolo je totiž vhodné pro váš jízdní styl a jeho výběr značně ovlivní kvalitu vašich vyjížděk. Poradíme, jak vybrat správnou velikost vašeho nového dvoukolého miláčka.

Ilustrační fotografie
reklama

Předtím, než se vydáte do prodejny kol, popřemýšlejte, kde budete nejčastěji jezdit. Jezdíte-li převážně po silnicích či zpevněných cestách, je pro vás horské kolo zbytečností. Na asfaltu se s ním budete zbytečně trápit, vhodné je pro lidi, kteří holdují hlavně terénu. Pokud tedy nejezdíte moc mimo komunikace, volte kolo spíše krosové.

Naopak silniční kola jsou určená pro lidi, kteří jezdí pouze po asfaltu. Na jízdu po lesní cestě s ním zapomeňte, posez bývá navíc spíše sportovní a nepohodlný, a tak "silnici" volí většinou cyklisté s výkonnostními či dokonce závodními ambicemi.

Když už víte, jaký typ kola si pořídíte, nastává volba velikosti bicyklu. "Někteří výrobci uvádějí doporučenou výšku na štítku nalepeném na rámu kola," vysvětluje prodejce kol Cyril Mladenov. Když ale na rámu kola samolepka s výškou není, v každé specializované prodejně vám prodejce rád s výběrem velikosti poradí.

Zda-li vám velikost kola sedí, poznáte jednoduše. "Když si obkročíte kolo, měli byste mezi rozkrokem a horní rámovou trubkou mít volný prostor přibližně pět centimetrů," radí Cyril Mladenov. A na nastavení výšky sedla existuje také obecná rada – když dáte patu na střed pedálu, který je v dolní pozici, měla by být vaše noha propnutá.

Délku kola ovlivňuje kromě délky samotného rámu také například vhodná volba představce. Někdy tedy stáčí vyměnit představec za kratší, přijde-li vám, že se na kole příliš natahujete. "Kolo by mělo být tak dlouhé, abyste pohodlně dosáhli na řídítka a ruce u toho nebyly úplně natažené," vysvětluje Cyril Mladenov. Je to ale velmi individuální, každý má jiné tělesné proporce, a tak každému vyhovuje něco trochu jiného.

Správný výběr kola není důležitý jen u dospělých, ale i u těch nejmenších jezdců. Odborníci radí, abyste si rozhodně brali k výběru svou ratolest s sebou. Nejlepší je, když si totiž dítě kolo vyzkouší. Je potřeba aby dosáhlo ze sedla alespoň špičkami nohou na zem, tím se zabrání některým pádům, které bezesporu k dětským cyklistickým začátkům patří.

Témata: cyklisté

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky