Blíží se kolaps internetu, varuje odborník

Je světová síť na pokraji kolapsu? Díky stále většímu objemu dat přeneseného po světové síti bychom brzo mohli objevit její limity. Alespoň to tvrdí britský profesor z univerzity v Birminghamu.

Ilustrační fotografie
reklama

Andrew Ellis prohlásil na setkání Britské královské společnosti, že týmy v laboratořích pomalu dosahují maximálního objemu dat, který se "vejde" do optických vláken. Ty přitom zajišťují páteřní spoje světové sítě. "Cesta nových technologií z laboratoře na trh trvá šest až osm let - to znamená, že právě za osm let bychom se mohli dostat do problémů," říká vědec.

Problém podle něj souvisí s rapidním nárůstem rychlosti internetového připojení a také s využitím internetu pro přenos televizního vysílání. Zatímco v roce 2005 byla průměrná rychlost připojení v Británii 2 Mbit/s, dnes se dostávají přípojky na hodnoty často i padesátkrát větší. To spolu s datovou náročností výše zmíněného televizního vysílání vystavuje síť enormnímu zatížení. 

"Mnoho let jsme si dokázali držet náskok,  ale dostáváme se do bodu, kdy jej neudržíme věčně," říká Ellis a dodává, že budeme muset co nejdříve přijít s technologií, která vysoké přenosy dat zvládne lépe než optická vlákna. Dočasně lze samozřejmě problém řešit položením nových optických kabelů, to je ale velmi finančně nákladné a samozřejmě se promítá do koncových cen připojení.

Optická vlákna jsou také velmi energeticky náročná. Podle Ellisovy předpovědi za dvacet let spotřebují tolik energie jako všichni obyvatelé a firmy Velké Británie. Nakolik je Ellisova předpověď přesná a zda se skutečně svět za osm let ponoří do webové tmy, ukáže zřejmě až čas.

Témata: počítače | internet

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky