Máte rádi výhodné nákupy oblečení? Toto VIDEO vás donutí změnit názor

Snad každý má rád slevové akce a výhodné nákupy. Ať už je řeč o domácích spotřebičích nebo novém tričku. Málokdo z Berlíňanů proto odolal, když narazil na prodejní automat, ve které bylo možné koupit si nové tričko za 2 eura, tedy asi 55 korun. Jenže nákup nedopadl podle jejich představ.

Ilustrační fotografie
reklama

Hodit 2 eura do automatu, vybrat si svou velikost a čekat. Nákup trička z prodejního automatu vypadá na první pohled velmi jednoduše a výhodně. Jenže na všechny zákazníky čeká ještě důležité rozhodnutí.

Místo trička se jim na displeji zobrazí člověk, který kousek oděvu v zemích třetího světa šije a který často pracuje 16 hodin denně za 13 centů na hodinu. „Pořád si toto tričko chcete koupit?" ptá se automat po promítnutí dojemného videa.

Lidé si pak mohou zvolit, zda za svoje 2 eura doopravdy chtějí kus oblečení koupit, nebo jestli raději peníze darují lidem, kteří je doopravdy potřebují.

Dělníci v těchto továrnách jsou podle tvůrců kampaně často nezletilé děti, které jsou nedostatečně placeny. Akce Fashion Revolution má lidi přimět k tomu, aby se zamysleli nad tím, kde a za jakých podmínek bylo jejich oblečení ušito.

„Nežádáme lidi, aby bojkotovali své oblíbené obchody. Musíme změnit módní průmysl zevnitř. Uděláme to tím, že se budeme ptát: Kdo ušil mé šaty?" uvedla zakladatelka iniciativy Carry Somersová.

Na videu je jasně vidět, že většina lidí se rozhodne svoje peníze darovat na podporu levné pracovní síly. To podle organizátorů dokládá, jak silným nástrojem může být výchova. „Spotřebitelé tento problém nezpůsobili, ale to neznamená, že nemůžou být součástí řešení." dodala Somersová s tím, že je třeba nutit módní značky, aby převzaly zodpovědnost.

Toto video bylo zveřejněno 24. dubna, tedy v den, kdy si svět připomíná kolaps na Rana Plaza v Bangladéši, kde v roce 2013 zahynulo více než 1000 pracovníků textilky, která vyráběla oblečení pro americké značky jako je J.C. Penney, Benetton, Walmart a další.

Témata: lidé | Německo | Oblečení

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky