Vyplatí se koupit auto z bazaru? Někdy se může pořádně prodražit

K pořízení ojetého auto se lidé většinou uchýlí proto, aby ušetřili za nové. I ojetá auta však představují pro domácí rozpočet velkou finanční zátěž, je proto důležité si před koupí auta dát pozor na některé chyby, kvůli kterým by se nově pořízené auto mohlo výrazně prodražit. Zde je přehled některých z nich.

Ilustrační fotografie
reklama

Díváte se jen na najeté kilometry

Nejdiskutovanějším tématem dneška jsou najeté kilometry, nicméně číslo na tachometru není jediným ukazatelem technického stavu auta. Nikdo vám nezaručí, že auto s najetými 100 000 km bude lepší než stejné auto s dvojnásobným počtem kilometrů. Záleží vždy na tom, jak se o vůz původní majitel staral, po jakých silnicích jezdilo nebo zda nesloužilo v autopůjčovně nebo taxikářské firmě. "Dívejte se především na celkový technický stav a nenechte se ovlivnit pouze ujetými kilometry. Přiveďte si svého automechanika, nebo dejte vůz prověřit do autorizovaného servisu," radí Auto ESA.

Chcete jedině diesel

Nízká spotřeba paliva je mantrou velké části kupujících, ale složitý moderní turbodiesel už není tak jednoduchý a hlavně nezničitelný jako staré osvědčené motory. Choulostivá turbodmychadla, dvouhmotové setrvačníky, vstřikovače citlivé na kvalitu nafty a filtry pevných částic jsou nejproblematičtější součástky, které mohou provoz naftového auta zatraceně prodražit. Zvážte, kolik najedete s vozem kilometrů. Kupovat diesel pouze pro ranní cestu do práce a odpoledne z práce se vám rozhodně nevyplatí.

Myslíte, že na inzerát koupíte levněji

Vážně se domníváte, že od soukromého prodávajícího koupíte lépe? Velké autobazary mají pečlivou vstupní kontrolu vykupovaných aut, takže jejich sítem neprojdou vozy v nevyhovujícím technickém stavu, s nějakou právní vanou nebo se stočenými kilometry. Poskytují také kvalitní právní záruku, takže v případě reklamace se budete mít kam obrátit. "Snažte se vyvarovat nákupu vozu od neznámého člověka na inzerát. Je to pro vás největší riziko. Nákup v kvalitním autobazaru vám dává vysokou míru jistoty, že nekoupíte závadový vůz," informuje Auto ESA.

Nechcete nic jiného než Škodu

Domácí automobilka je pořád velmi oblíbená, což je logické vzhledem k rozsáhlé servisní síti, dostupnosti náhradních dílů a samozřejmě i díky kvalitám samotných produktů škodovky. Jenže ne vždy se jedná o nejvýhodnější koupi. Některé konkurenční modely poskytují například lepší dynamické parametry nebo třeba výhodnější výbavu. Mějte připravenou alternativu. ŠKODA je tradiční a kvalitní značka, ale modely automobilek Volkswagen, Ford nebo třeba Opel, mohou posloužit úplně stejně, mnohdy i za výhodnější cenu.

Nezkontrolujete doklady

I když je nabídka na trhu ojetin veliká, spousta lidí pořád naletí a koupí třeba kradené auto. Přehlížejí nesrovnalosti v dokladech k vozidlu, neprověří si čísla VIN na karoserii a podobně. Velkým rizikem je také vozidlo v exekuci, které vám seberou a jen sotva se vymůžete svých peněz zpátky. "Nekupujte ojeté auto od neznámého člověka nebo autobazaru. Vždy vyžadujte detailní kontrolu nejen dokladů, ale i registrů odcizených vozidel a registrů dlužníků. Těch pár stovek navíc za to rozhodně stojí," vzkazuje Auto ESA.

Témata: Autobazary | auta | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky