Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zlatý důl finančních poradců: Provize ze smluv kasírují i víckrát

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Cliqjobs.com

Přetáčení smluv - to je fígl, který používají někteří finanční poradci. Zjednodušeně řečeno jednoho klienta pojistí několikrát - což znamená, že dostanou i několik provizí.

Stává se to především u investičního životního pojištění. Česká národní banka řeší stovky stížností a problém se už řeší i v Poslanecké sněmovně.

V Česku se ročně uzavře zhruba osm set tisíc smluv na investiční životní pojištění. A každá smlouva rovná se tučná provize. Jenže - víc než polovina klientů svoji smlouvu vypoví do 5 let a je tudíž znovu k mání. A evidentně se to vyplatí - jen z těchto vypovězených smluv dostanou poradci provize ve výši 10,5 miliardy korun!

"Pojišťovací zprostředkovatel přijde za klientem, který již má uzavřené životní pojištění po dobu dvou let a nabídne mu zařízení smlouvy nové, kterou mu prezentuje jako smlouvu výhodnější. Tato snaha je ale hnána většinou finanční motivací a ne zájmy klienta," popisuje klasický scénář mluvčí ČNB Kateřina Bartůšková.

"Klient je většinou překvapen při vypovězení smlouvy, že nedostane zpátky tolik prostředků, kolik si představoval. Protože má pocit, že do smlouvy samozřejmě investoval nějaké prostředky a má pocit, že se mu mají vrátit," doplňuje mluvčí asociace pojišťoven Marcela Kotyrová. To se ale nestane, protože v prvních letech klient platí především provizi svému poradci.

A to se má nyní konečně změnit. Ve Sněmovně už leží i pozměňovací návrh, který má poradcům provize z uzavřených smluv snížit, aby víc peněz zůstaly pojištěným.

Expertí každopádně radí - pokud chcete změnit životní pojištění, dobře si to rozmyslete a snažte se zjistit, co nejvíc informací. Nejednejte zbrkle.

Témata:  lidé pojišťovny životní pojištění

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy