Hlídá vůbec někdo tunel Blanka za miliardy? Firmy se k tomu nehlásí

Kdo hlídá momentálně nejdražší stavbu v České republice? Tak na tuhle jednoduchou otázku jsme se snažili najít odpověď. V sobotu se štáb tunelem Blanka procházel hodiny, aniž by si ho kdokoliv všiml. A výsledek je mírně řečeno zarážející. Firmy, které se na stavbě podílejí, se totiž nedokázaly shodnout na tom, kdo je za ostrahu tunelu zodpovědný.

Tunel Blanka v Praze
reklama

Už v sobotu jsme vám ukazovali, že si našeho štábu v tunelu, kde jsou technologie za miliardu, nikdo nevšiml. Přitom jsme na sebe upozorňovali, jak se dalo. Jenže ani potom se nic nedělo. A to se celý štáb na sebe snažil upozornit, jak mohl.

Tunel nakonec členové štábu prošli celý, tedy 6 kilometrů z Břevnova až do Troji. Nikdo by si tak nejspíš nevšiml třeba zlodějů drahých kovů, kdyby se rozhodli si tady přivydělat. Vysvětlení proč nás nikdo nezastavil jsme požadovali nejdřív po firmě Metrostav.

"Už jsem vám říkal, obraťte se na pana Kočiše," uvedl František Polák z Metrostavu.

Metrostav nás tedy odkázal na IDS, další firmu podílející se na stavbě. "V místě, kde štáb televize Nova pronikl do tunelu, zajišťuje ostrahu společnost Eurovia. Eurovia by měla TV Nova poděkovat za to, že pomohla odhalit nedostatky v tunelu," prohlásil mluvčí IDS Pavel Kočiš.

Ke všemu se nakonec vyjádřila i Eurovia. "V celém tunelovém komplexu je nainstalovaný kamerový systém a ten běží," řekla mluvčí Iveta Štočková. Reportér Michal Čoudek se samozřejmě zeptal i na to, proč na štáb během tří hodin nebyla zavolaná ostraha nebo hlídka? "Je tam specializovaná firma a budeme to s ní řešit. Vezmeme si záznamy a koukneme se na to a budeme to řešit," dodala.

Eurovia tedy přijala za problém zodpovědnost. Jenže také v jejím vyjádření je jedna nesrovnalost. Kamerový systém, který podle Eurovie funguje, podle správce stavby zapnutý není. "Podle informací, které mám od Metrostavu kamerový systém v provozu není, neříkám, že není funkční ale není zapnutý a není u něj služba," uvedl Kočiš.

Až bude Blanka zprovozněná bude hlídat její kamerový systém technická správa komunikací na Strahově, kde dohlíží na všechny městské tunely.
  

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky