Dobrá zpráva pro strážníky: Budou moci sloužit i bez maturity

Asi pět stovek strážníků bez maturity bude moci u městské policie po celém Česku pravděpodobně sloužit dál. Ministerstvo vnitra sice tvrdí, že zákon o tom, že by strážníci měli mít maturitu, platí, ale podle starosty Chrastavy na Liberecku to není uvedeno v úplném znění zákona.

Ilustrační fotografie
reklama

V roce 2008 byla schválena novela, která určila, že každý strážník musí mít maturitu. Výjimku měli jen ti, jimž bylo přes 45 let. V roce 2009 vyšlo úplné znění zákona, kde ale toto ustanovení chybí. A ti podle starosty Chrastavy Michaela Canova chyba.

Starosta se strážníků zastává, protože prý nechce šikanovat ty, kteří svoji práci dělají dobře přes 20 let. Chyba v zákoně se mu teď jen hodí. "Kdyby špatně fungoval kterýkoli strážník i kdyby měl tři maturity, tak už by dávno strážníkem nebyl," tvrdí starosta Chrastavy Michael Canov.

Ukazuje se, že problém dopadá zejména na malá města a obce. A ty se k Chrastavě přidávají. "U nás je to o to složitější, že máme dva strážníky a týká se to jednoho z nich. Neradi bychom je měnili," uvádí starosta Janova nad Nisou Daniel David.

Vratislav Lelek je jedním z asi 500, kteří čekají, jestli u městské policie skončí. Pracuje pro Janov i pro sousední Bedřichov. 22 let, co slouží, si ho nadřízení pochvalují a dokonce byl vyznamenán státní policií.

Starostové čekali, že ministerstvo s nimi půjde do střetu. "Nepředpokládáme, že bychom iniciovali soudní spor s obcí," uvedla Milena Bačkovská z ministerstva vnitra. "Pokud to nechají být, tak vlastně dají za pravdu nepřímo mně," reagoval Canov.

Témata: policie

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky