Muži vydělávají více, o nákupech ale rozhodují většinou ženy

Ve třech čtvrtinách českých domácností (74 %) mají muži vyšší příjem než ženy. Češky jsou na tom hůř než Slovenky, Polky i Bulharky. Na Slovensku mají muži vyšší plat v 71 % domácností, v Polsku ve dvou třetinách a v Bulharsku jen v 64 % rodin. Při nákupech se ale ženy napříč zeměmi dokážou prosadit. Vyplývá to z mezinárodního průzkumu společnosti Ipsos pro PROFI CREDIT.

Ilustrační fotografie
reklama

V Polsku mají o něco častěji než v jiných zemích v domácnosti vyšší příjem ženy, jde téměř o čtvrtinu případů. Bulhaři zase častěji než ostatní země deklarují stejný příjem u obou členů v páru, a to u každé sedmé domácnosti. „Přestože muži mají obvykle v domácnosti vyšší příjem, o nákupech většinou bez manželky nerozhodnou. Ženy rozhodují o nákupech oblečení, produktů pro děti a potravin, muži mají silnější slovo při útratách za bydlení nebo koníčky,“ říká marketingový ředitel PROFI CREDIT Ondřej Lokvenc.

Oblečení je doménou žen, koníčky mužů

I když ve všech zemích páry shodně tvrdí, že více než o polovině peněz v domácnosti rozhodují společně, z průzkumu jasně vyplývá, že ve třech položkách tahají muži za prokazatelně kratší konec. „O výdajích za oblečení rozhoduje v Česku a Polsku jen každý dvacátý muž. Na Slovensku a v Bulharsku pak každý třináctý. U více než poloviny nákupů textilu a obuvi ženy rozhodují samy. Podobné rozložení sil je i u výdajů na děti a jídlo,“ popisuje situaci Ondřej Lokvenc. Muži zase nejčastěji řeší útraty za bydlení a koníčky. Výhradně mužskou záležitostí jsou koníčky v Polsku, kde o výdajích na ně rozhoduje bez poradního hlasu žen celá třetina mužů.

Ženy častěji o útratách rozhodují, muži je platí 

O platby v domácnosti se páry často dělí společnou měrou. Muži většinou platí vyšší sumy. V Česku, Bulharsku a na Slovensku se třetina mužů stará o výdaje na bydlení, koníčky, vybavení domácnosti a dovolenou. Zhruba třetina žen pak platí za produkty pro děti a oblečení. Poláci se naproti tomu častěji o placení v jednotlivých kategoriích v páru rovnoměrně dělí. 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky