Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Schröder volá po vzniku "Spojených států evropských"

Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder vyzval k vytvoření "Spojených států evropských", protože podle jeho slov blok potřebuje společnou vládu, aby se zabránilo budoucí ekonomické krizi. Informovala o tom v neděli agentura Reuters.

Sociální demokrat Schröder, který byl německým lídrem v letech 1998 až 2005, to řekl v rozhovoru pro Der Spiegel. "Současná krize jasně ukazuje, že nemůžeme mít společnou měnu zóny bez společné fiskální, hospodářské a sociální politiky," uvedl Schröder."Budeme se muset vzdát národní suverenity," podotkl. "Z Evropské komise bychom měli udělat vládu, která by byla pod dohledem Evropského parlamentu. A to znamená Spojené státy evropské," řekl dále bývalý kancléř. Schröder rovněž přivítal iniciativu německé kancléřky Angely Merkelové a francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho směřující k fiskální unii v roce 2012. "Německo a Francie vyslaly silný signál s plánem evropské hospodářské vlády, pokud je to myšleno vážně. Navíc by bylo vhodné mít evropského ministra financí," řekl exkancléř. To by podle něj byla správná cesta vpřed.

Témata:  EU

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy