Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chcete si chytře přivydělat? Pět tipů, jak na to a ještě ušetříte

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Chcete si přivydělat? Máte chuť, čas i příležitost, ale netušíte, jak na to? Bojíte se byrokratického šimla? Poradíme vám, jak se nejlépe a nejlevněji proplést sítí paragrafů a právních nástrah a přinést si domů co možná největší obnos...

Pokud máte možnost přivydělat si a není to melouch, tedy práce načerno, máte hned několik možností, jak svou práci vyúčtovat a svůj zisk zdanit. Pečlivě zvažujte, která varianta je pro vás nejlepší. Záleží to i na tom, jestli jste senior s penzí, nezaměstnaný na podpoře, zaměstnanec či podnikatel, informuje portál peníze.cz.

1. Dohoda o provedení práce: Nejvýhodnější do deseti tisíc

Nejvýhodnější je přivydělávat si na bázi dohody o provedení práce – když měsíční výdělek od jednoho zaměstnavatele nepřesáhne deset tisíc. Pak totiž z odměny nemusíte odvádět zdravotní pojištění a sociální pojištění. Ale pozor, jestli máte v daném měsíci příjem pouze z dohody s odměnou nepřesahující deset tisíc – nejde tedy o přivýdělek, ale váš jediný výdělek – a neplatí za vás zdravotní pojištění stát, musíte se do osmi dní hlásit zdravotní pojišťovně a pojištění zaplatit.

2. K podpoře si legálně nepřivyděláte

Kdo pobírá podporu v nezaměstnanosti a nechce o ni přijít, může na přivýdělek zapomenout. Přivýdělek, který získáte v rámci takzvaného nekolidujícího zaměstnání, vás ovšem nepřipraví o pomocnou ruku úředníků z pracáků. Když si měsíčně nevyděláte víc než polovinu minimální mzdy, tedy čtyři tisíce šest set korun, můžete zůstat v evidenci úřadu práce a užívat jeho služeb v oblasti hledání zaměstnání. 

3. Přivýdělek k důchodu: K předčasnému těžko, k řádnému snadno

K předčasnému důchodu nesmíte mít výdělek, který zakládá účast na nemocenském pojištění nebo ze kterého platíte sociální pojištění – jinak o důchod přijdete. Máte tedy jen čtyři možnosti:

Dohoda o provedení práce s měsíční odměnou do deseti tisíc

Dohoda o pracovní činnosti s měsíční odměnou nižší než dva tisíce pět set korun

Podnikání s ročním ziskem do 63 865 korun (uvedená hranice platí pro rok 2015)

Příležitostný přivýdělek do třiceti tisíc za rok (Jde o jednorázové činnosti, na které nemáte živnostenský list, dohodu o provedení práce, dohodu o pracovní činnosti ani jiný papír.)

Jakmile dosáhnete řádného důchodu, můžete si přivydělávat bez omezení. Když budete v důchodu pracovat dost dlouho, můžete dokonce požádat o jeho zvýšení. Sociálka žádosti vyhoví v případě, že jste získali alespoň 360 kalendářních dní výdělečné činnosti zakládající účast na sociálním pojištění. Když si budete k řádnému důchodu přivydělávat podnikáním, bude vaše podnikání bráno jako vedlejší činnost – což přináší řadu výhod.

4. Podnikání jako přivýdělek: Výhodnější režim vedlejší činnosti

Jestli jste zaměstnaní, v důchodu (i invalidním), na mateřské, rodičovské nebo studujete (respektive jste nezaopatřeným dítětem) a současně podnikáte, budou úřady na vaše podnikání pohlížet jako na vedlejší činnost. V prvním roce z podnikání nebudete muset odvádět zálohy na zdravotní a sociální pojištění. Pojistné doplatíte až po odevzdání přehledů pro sociálku a zdravotní pojišťovnu.

Když váš roční příjem po odečtení výdajů nepřesáhne rozhodnou částku, která pro letošek dělá 63 865 korun, sociální pojištění platit nebudete vůbec. A v dalším roce opět nemusíte platit ani zálohy.

Pro zdravotní pojištění žádná rozhodná částka neexistuje. Když jste zároveň zaměstnaní, zálohy na zdravotní pojištění platit nemusíte ani v následujících letech, pojištění vždy doplatíte až po odevzdání přehledu podle skutečného zisku. Podnikající důchodci, studenti a rodiče na mateřské či rodičovské od druhého roku podnikání platí zálohy vypočtené podle zisku – nemusí tedy být dodržena minimální záloha.

5. Zaměstnání k zaměstnání? Jde to

Jste zaměstnáni na plný úvazek? Když to budete zvládat, klidně se můžete na částečný nebo plný úvazek nechat zaměstnat i jinde. Oba pracovní poměry budou brány jako hlavní. Zdravotní pojištění, sociální pojištění a daně za vás bude zaměstnavatel nezávisle odvádět z každého z nich.

Slevu na dani nicméně můžete uplatnit pouze u jednoho z příjmů. Samostatně a nezávisle u obou pracovních poměrů probíhá i čerpání dávek nemocenského pojištění. Zvlášť se bude u každého pracovního poměru posuzovat také nárok na dovolenou, délka výpovědní lhůty nebo nárok na odstupné.

Témata:  lidé práce Brigády

Aktuálně se děje

16. května 2024 10:28

15. května 2024 9:12

Bidenova obchodní válka s Čínou je bouří ve sklenici vody. Světové akcie včera pokořily historický rekord

Ukazatel výkonu všech akciových trhů ve světě – MSCI All Country World Index – včera pokořil svůj historický rekord. Prodloužil přitom sérii růstových dní, takže ta je nyní nejdelší od letošního ledna. Přitom americká administrativa prezidenta Joea Bidena se uchýlila ke svému dosud nejzásadnějšímu navýšení cel na dovoz do USA z Číny, jímž navázala na obdobné, ovšem razantnější kroky předchozí administrativy Donalda Trumpa. 

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy

Nabíjecí stanice pro elektromobily

Tempo růstu nabíjecích stanic pro elektromobily v Česku se zvyšuje. S elektromobily ale zbytku Evropy nestačíme

V roce 2023 vzniklo 650 nových veřejných dobíjecích stanic, o 16 % více než v předchozím roce. Celkově je nyní v provozu 2 392 stanic s 4 892 nabíjecími body. Poptávka po nabíječkách díky vysokorychlostnímu nabíjení a dynamickému řízení stanic stále roste a v letošním roce se očekává další zvýšení nově instalovaných stanic. Česko s 24 239 registrovanými elektromobily i tak patří mezi země s nejnižším podílem bateriových elektrických vozidel v rámci Evropské unie.