Řecko by mělo vystoupit z eurozóny a řízeně zbankrotovat

Řecko by mělo zvážit možnost vystoupení z eurozóny a řízený bankrot. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na vyjádření místopředsedy německého Bundestagu a představitele Svobodných demokratů (FDP) Hermanna Otto Solmse.

660
reklama

"Je třeba zvážit, zda by restrukturalizace a odchod z eurozóny nenabídly lepší perspektivy pro měnovou unii a Řecko samotné," uvedl Solms pro německý list Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.
 
Podle místopředsedy německých Svobodných demokratů Christina Lindnera Řecko neplní dohody a ohrožuje tím stabilitu celé eurozóny, nemůže se tedy spoléhat na další půjčky.

Němečtí politici tak reagovali na páteční krach jednání mezi řeckou vládou a jejími věřiteli z Evropské unie, tedy Evropskou centrální bankou a Mezinárodním měnovým fondem. Těm se nelíbí, že Řecko nedokázalo udržet státní dluh pod vytyčenou hranicí.
 
"Krach jednání mezi trojkou a Řeckem je rána pro stabilitu eurozóny," řekl Lindner.
 
"Daňoví poplatníci v severní Evropě a zejména v Německu nemůžou přijmout neschopnost či nechuť. V očích FDP musí Řecko potvrdit své reformní úsilí a snahy o zajištění stability," dodal Solms.

Svobodní demokraté jsou koaličním partnerem ve vládě kancléřky Angely Merkelové.

Témata: řecko | bankrot

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky