Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přijímačky na střední se blíží. Vyzkoušejte si test z češtiny

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Žáci 9. tříd mají napilno, už za čtrnáct dní totiž začínají přijímací zkoušky na střední školy. Vyzkoušejte si, jak byste obstáli na přijímačkách vy, udělejte si testy z češtiny.

Přijímací zkoušky na střední školy a gymnázia se blíží. První absolvují žáci 9. tříd už za čtrnáct dní (1. kolo přijímacích zkoušek bude probíhat mezi 22. až 30. dubnem) a letos část škol poprvé využije jednotné přijímací zkoušky.

"K zavedení jednotných přijímacích zkoušek nás vede řada důvodů, jedním z těch zásadních je rozdílná úroveň znalostí dětí, které vycházejí ze základních škol," uvedl před časem ministr školství Marcel Chládek. "Ministerstvo nebude školám bránit, aby si podmínky přijímacích zkoušek mohly ještě upravit, a to například přidáním zkoušky z jiného předmětu," dodal.

K jednotnému testování se přihlásilo zatím jen několik škol (seznam podle jednotlivých krajů najdete ZDE), ministerstvo však plánuje, že příští rok by se to už mělo týkat všech středních škol s maturitou a gymnázií.

Nicméně je možné, že vše bude platit až od školního roku 2016/2017, tedy bude se to týkat přijímaček na jaře 2017. Jednotné přijímací zkoušky jsou totiž obsaženy v novele školského zákona, který má být účinný až od začátku roku 2016 a nový systém přijímaček začne platit až od září 2016, zasáhne to tedy přijímačky v roce 2017.

Cermat (Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání) už zveřejnil vzorové testy. Jak byste uspěli v češtině vy?

ČESKÝ JAZYK A LITERATURA

Didaktický test

Záznamový arch - prázdný

Záznamový arch - vzorově vyplněný

Řešení

Témata:  školství

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy