Lidé kupují stále dražší kola, jejich zabezpečení ale podceňují. Počet krádeží stoupá

Ani rostoucí počet krádeží kol zatím nepřesvědčil Čechy, aby se lépe starali o jejich zabezpečení. Jedná se již o počet okolo 10 000 ukradených kol a škodu přes 170 mil. Kč za rok a je alarmující, jak drahá kola se nabízejí k ukradení bez zabezpečení. „Lidé si kupují stále dražší kola a stále méně je zabezpečují. Navíc je v Česku pro kradená kola docela dobrý odbyt, třeba v zastavárnách,“ říká Tomáš Koníček z prevence kriminality ministerstva vnitra. V policejní evidenci je zatím registrován jen zlomek bicyklů, přicházejí však i novinky, které to chtějí změnit, informuje společnost Next.

Ilustrační fotografie
reklama

„Dle policejních statistik dochází ke krádežím kol na volných prostranstvích, kdy jsou kola nejčastěji volně opřena o zeď, lavičku, nebo sloup veřejného osvětlení. Zloději však kradou jízdní kola i z nezabezpečených sklepů, garáží nebo balkónů,“ říká Michaela Reichertová, Policie ČR. „Vzhledem k tomu, že jsou v dnešní době jízdní kola dražší a je o ně větší zájem, stávají se častěji cílem zlodějů i organizovaných skupin. Nejčastější krádeže kol jsou zaznamenávány v období jara a letní sezóny, a to v kteroukoliv denní nebo noční hodinu,“ dodává.

„Častější investice do dražších kol potvrzuje i Ivan Pavlíček ze společnosti Next, která se specializuje na zabezpečení bytů a objektů: „Značná část obyvatel si uvědomuje hodnotu svého kola a místo ve sklepě či garáži jej uchovává ve svém bytě. Pokud ovšem nemají zabezpečení v kvalitních bezpečnostních dveřích, není to pro zloděje žádná překážka navíc. Často se zloděj zaměřuje na jiné komodity a dárek v podobě drahého kola je překvapí a je pro něj vítaným bonusem“.

Zabezpečení kol lidé v České republice dlouhodobě podceňují. Registrace kol v bezplatné policejní evidenci zatím příliš rozšířená není. Novinkou nyní je identifikační systém Datatag, který je hojně využíván zejména ve Velké Británii a dalších zemích Evropy, a nyní se dostal i do České republiky. Jedná se o jednoduchou moderní identifikační technologii, která trvale označí majetek – a tak chrání zejména kola, motocykly a automobily.

Značení Datatag umožní policii okamžitou identifikaci a zároveň je prakticky nemožné, aby jej zloděj odstranil. Označení je téměř neviditelné a na kolo se dá umístit na několik různých míst a částí. Tato mikrotečka má zhruba velikost zrnka rýže a její instalace je velmi jednoduchá. Obsahuje unikátní číselný kód, který je trvale naprogramován do integrovaného obvodu mikrotečky, kód nelze změnit ani smazat a policie během pár minut dokáže identifikovat, kde se bicykl či jeho část právě nachází. Mikrotečky se dají umístit na rám vašeho kola, všechny jeho komponenty a příslušenství. Na rám, vidlice a kola je pak možné umístit také neviditelný UV nátěr, který plní stejnou funkci.

Ideální variantou je pak tato neviditelné funkční označení doplnit ještě viditelnou samolepkou. „Nejlepší prevence krádeží, a to platí nejen jízdních kol, je taková, která předmět jednoznačně identifikuje a viditelně označuje. Pak působí podobně jako bezpečnostní dveře u bytu. Zloděj jde dál a vezme kolo neregistrované a neoznačené, jako vykrade byt bez bezpečnostních dveří a zabezpečenému bytu se vyhne,“ říká Ivan Pavlíček, odborník na zabezpečení majetku ze společnosti Next.

Témata: krádeže | cyklisté

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky