Tohle nás čeká od 1. dubna. Přehled nejdůležitějších novinek

Je prvního dubna. Spousta lidí tento den má spojen s aprílovými vtípky, ale kromě toho se mění řada věcí a začíná platit několik novinek. Tohle jsou ty nejdůležitější.

Ilustrační fotografie
reklama

Mění se podmínky životního pojištění, startuje Nová zelená úsporám, kde lidé mohou dostat na svůj dům až 5 milionů (či 10 milionů na bytovku) a začíná mléčná revoluce. Toto jsou novinky, které začínají platit 1. dubna.

1. Startuje Nová zelená úspora

Právě 1. dubna odstartoval dotační program Nová zelená úsporám. Jako majitel domu se můžete dostat až k 5 milionům korun, v případě toho, že vlastníte bytový dům v Praze tak až k 10 milionům. Letošní Nová zelená úsporám přináší několik novinek, kromě dotace na snížení pro energetickou náročnost rodinných domů je program rozšířen i na pražské bytové domy. A také na menší úpravy, například výměnu oken, dveří a dílčího zateplení.

Velký přehled, pro koho je program Nová zelená úsporám určen a jak se k penězům dostat, najdete ZDE.

2. Mění se podmínky životního pojištění

1. dubna se definitivně změní podmínky investičního životního pojištění. Zpřísní se podmínky pokud budete si chtít část zaplaceného životního pojištění odečíst při ročním zúčtování daní. Pokud i nadále chcete uplatňovat daňové zvýhodnění, nesmíte na peníze sáhnout do 60 let věku. Pokud své peníze nechcete mít takto dlouho fixované, tak jste museli pojišťovně do konce března poslat odmítnutí dodatku, který nové podmínky životního pojištění upravuje.

Více o nových podmínkách životního pojištění se dočtete ZDE.

3. Začíná mléčná revoluce

Mléčná revoluce! Tak by se dalo označit zrušení kvót na mléko, které v Evropské unii platily přes třicet let. Právě od 1. dubna mohou státy EU produkovat mléka kolik chtějí. To by mělo přinést jeho zlevnění. Jak konkrétně? Čtěte ZDE.

4. Rodný list masa

Výrobci masa musí od 1. dubna na obalech uvádět zemi původu. Rodný list masa by měl obsahovat, kde se zvíře narodilo a kde bylo poaraženo. Dosud to platilo jen pro hovězí, ale nově se to týká i vepřového, drůběžího a skopového. Pokud údaje na mase nebudou uvedeny, hrozí pokuta až 10 milionů korun.

5. Konec zimních pneumatik

Poslední březnový den skončila povinnost mít na autě zimní pneumatiky. Podle zákona je totiž mít v Česku zimní pneumatiky "v případech, kdy se na vozovce nachází souvislá vrstva sněhu, ledu či námraza nebo vzhledem k povětrnostním podmínkám lze takové jevy předpokládat".

6. Nové průkazy OZP

Od 1. dubna Úřad práce začíná vydávat nové průkazy osob se zdravotním postižením. "Nový průkaz OZP bude mít podobu plastové kartičky podobné občanskému či řidičskému průkazu, která je odolná proti poškození a chráněná vůči jejímu padělání," uvedl Úřad práce.

Takto nové průkazy OZP budou vypadat:
Nové průkazy OZP - 1
Nové průkazy OZP - 2

Témata: ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky