Parazitují podnikatelé na českém zdravotnictví? Politik má jasno

Česká republika má jedny z nejvyšších odvodů na zdravotní a sociální pojištění v celé EU, na druhé straně ale nemá ve zdravotnictví téměř žádnou spoluúčast. Na to mohou podle lidoveckého europoslance Tomáše Zdechovského doplatit zejména podnikatelé.

Tomáš Zdechovský /KDU-ČSL/
reklama

Zdechovský upozorňuje, že nyní se platí pouze 90 korun na pohotovosti, protože většina ostatních poplatků ve zdravotnictví byla na počátku tohoto roku zrušena, a jelikož k tomu došlo, logicky se vybralo méně peněz do rozpočtu, které nyní chybí. A výpadky v příjmech je potřeba nějakým způsobem nahradit.

"Bohuslav Sobotka by chybějící peníze nejraději získal z kapes živnostníků a to takovým způsobem, že by jim zvedl odvody na zdravotním pojištění. Živnostníci, kteří tak po šesti letech potácení se v ekonomické krizi nyní čelí novým obavám, že jejich mandatorní výdaje směrem ke státu překročí rentabilitu jejich snažení. A tak již slýchám první obavy od začínajících podnikatelů pochybujících o nutnosti nadále se snažit samostatně vydělávat. Bojí se především faktu, že kvůli vyšším odvodům prostě podnikat nezačnou," píše Zdechovský v komentáři, který poskytl serveru EuroZprávy.cz.

Zvyšování odvodů nebo minimální mzdy ale musí mít vždy logiku a mělo by být podle europoslance předvídatelné, aby se na to podnikatelský sektor mohl připravit. "Pak to totiž z úst politiků zní jako chucpe, protože oni jsou výborně placení státní zaměstnanci. Mnozí se tak ihned logicky v diskusích dotazují, zda někdo z politiků zná živnostenskou realitu nebo zda dotyčný nezůstal odtržený od řadových občanů a problémů, které je nejvíce trápí," dodal.

Přiznává, že už nyní představují odvody pro podnikatele obrovskou finanční zátěž a jakékoli další zvyšování proto považuje za nezodpovědné a zcela nesmyslné. "Chce snad dát pan premiér najevo, že má podnikatele, řečeno slovy jeho kolegy Jana Mládka, za „parazity"? Anebo má v úmyslu udělat z živnostníků klienty sociálního státu?" ptá se.

Před tím, než se Zdechovský stal europoslancem, deset let podnikal. "Počty dnů, kdy jsem byl nemocný nebo jsem strávil u lékaře, bych napočítal na prstech jedné ruky. Proto je zcela zásadní se ptát nikoliv, kolik živnostníci do systému dávají, ale i kolik si ze systému berou. Podnikatelé se klienty sociálního státu mohou stát velmi snadno, bude-li pan premiér ve svém tažení proti živnostníkům pokračovat. Dost dobře ale nevím, jak potom bude chtít zacelit další díry v příjmech do rozpočtu a nárůst sociálních výdajů. V případě, že podnikatelé nebudou mít z čeho financovat náš rozpočet, pocítí to na svých peněženkách všichni bez ohledu na to, zda podnikají či ne," dodal europoslanec.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky