Nejdražší poslanci jsou komunisté. K platu čerpají 1,5 milionu

Je to trochu s podivem, ale nejdražšími poslanci v Česku jsou komunisté. Na luxus si zdánlivě nepotrpí, ale ze všech poslanců čerpají největší tzv. "náhrady". Jen v nich nás každý komunista ve Sněmovně přijde na milion a půl, spočítala dnešní MF Dnes.

Ilustrační fotografie
reklama

Když jsou komunističtí poslanci v Praze, bydlí řada z nich v ubytovně v sídle strany v ulici Politických vězňů. Regionální kanceláře zase mají v budovách, které patří okresnímu výboru jejich strany. Přesto na náhradách inkasují nejvíce ze všech, informuje MF Dnes.

Průměrný komunistický poslanec v minulém roce čerpal na náhradách téměř 1 450 000 korun. Poslanci ostatních stran stáli loni Sněmovnu o 100 i více tisíc méně. A komunisté jsou také v čele pomyslného žebříčku jednotlivců. Premianty jsou René Číp a Milada Halíková. Každý z nich ke svému platu loni na náhradách vyčerpal přes 1 640 000 korun.

Paradoxně nejvíce stojí státní kasu to, že komunisté se spoléhají na služby své strany. Zatímco Stanjura za poslaneckou kancelář v Opavě zaplatí měsíčně kolem 15 tisíc korun, komunisté Číp či Halíková za kanceláře v Ostravě a Karviné měsíčně platí více než 30tisícový nájem. Budovy jsou přitom ve vlastnictví KSČM.

Mezi komunisty v tom nejsou výjimkou. „Tu částku vůbec neřeším, fakturace jde mimo mě. Vlastník nemovitosti dostává, co mu náleží,“ podivuje se nad otázkou Karel Šidlo, který si za 21 tisíc měsíčně platí kancelář v Nádražní ulici v Klatovech. Také tam jdou peníze do kasy straně.

Stačí však nahlédnout na realitní servery. V centru Klatov lze kancelář o dvou místnostech a se sociálním zařízení včetně všech poplatků pořídit za poloviční cenu, napsala MFD.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky