Nejistota mezi lidmi. Stále více se bojí o práci

Lidé mají stále větší strach ze ztráty zaměstnání, ukazují ankety pracovního portálu OnlinePráce. Jak portál sdělil v pátek, obavu ze ztráty práce vyjádřilo v červenci 59 procent návštěvníků portálu, což je o devět procentních bodů více než loni v září.

660
reklama

Naopak o práci se vůbec nebojí jen 14 procent z návštěvníků portálu, zatímco ještě v září to tvrdilo 24 procent.

V porovnání s loňským říjnem, kdy se konala podobná anketa, mírně vzrostl počet těch, kteří tvrdí, že nikdo nemá nic jistého (59 procent nyní, 51 procent loni v říjnu). Výrazněji přibylo respondentů, kteří uvedli, že se o práci obávají, protože jejich zaměstnavatel v posledním roce propouštěl nebo se na to chystá. Zatímco loni v říjnu to tvrdilo devět procent, nyní je to už 17 procent dotázaných. Naopak ubylo těch, kteří své zaměstnání považují za jisté. V říjnové anketě to uvedlo 16 procent respondentů, nyní to bylo už jen 10 procent. Nejvíce ubylo těch, kteří se ztráty práce neobávají, zde byl pokles od říjnových 24 procent na červencových 14 procent.

„Strach o práci stále přetrvává, firmy totiž stále pracují na reorganizaci a snaží se průběžně co možná nejvíce optimalizovat veškeré náklady včetně těch personálních, obavy ze ztráty zaměstnání proto mohou být v řadě případů oprávněné,“ komentoval výsledky červencové ankety Lea Kozáková ze zákaznického servisu pracovního portálu OnlinePráce.

„Na druhou stranu nelze očekávat trend masového propouštění, ale firmy jsou nyní při náboru nových zaměstnanců velmi opatrné. Vznik nových pozic plánuje jen málokterá společnost a přetrvává poptávka po obchodnících,“ dodala Kozáková.

Pracovní portál OnlinePráce vznikl v roce 2006 a slouží jako inzertní server pro vyhledávání zaměstnanců ze všech regionů celé České republiky v různých oborech.

Témata: zaměstnanci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky