Komu patří Česká televize? Jandák ostře promluvil

Mezi politiky to vře. Poslanci se vzájemně dohadují, komu fandí Česká televize. Podle MF Dnes by celý spor mohl dokonce skončit odvoláním generálního ředitele ČT Petra Dvořáka.

Ilustrační fotografie
reklama

Poslanec za ČSSD Vítězslav Jandák se během včerejšího jednání sněmovního volebního výboru ostře obořil na šéfa Rady ČT Jaroslava Dědiče. "Lidi rozčiluje, že na spoustě moderátorů vidí jejich stranickou placku, kterou mají na klopě," prohlásil poslanec. Dodal, že moderátoři veřejnoprávní televize jsou v referování o politických událostech neobjektivní.

Deník upozorňuje, že Jandák vycházel čistě ze svého pocitu a z názoru druhých. S Českou televizí má ale problém více poslanců a kritici ji často obviňují z neobjektivního zpravodajství.

Všechno podle deníku rozhodne příští schůze všech poslanců, kteří mohou Českou televizi ohrozit tím, že by podruhé po sobě neschválili zprávu o hospodaření televize. To by mohlo zapřičinit pád ředitele Dvořáka.

Proti ČT se obrátil také Agrofert ministra financí Andreje Babiše, který podal stížnost na pořad Reportéři ČT. Babiš sám se včera ke kritice přidal také. "To, že jsou tam někdy manipulované reportáže, snad ví každý," uvedl.

Na druhé straně se ale České televize řada politiků zastává. Podle místopředsedy ODS Martina Kupky mají výroky Agrofertu za cíl vyvolat strach. "Ve vazbě na vládní angažmá vlastníka Agrofertu jde o nebezpečný a nepřijatelný útok na svobodu médií. Cílem je zjevně vyvolat strach," uvedl Kupka. Kromě něj se ČT zastali i premiér Bohuslav Sobotka a šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Témata: česká televize

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky