Češi zvládají splácet dluhy a zároveň spořit

Výsledky mezinárodního průzkumu ING Bank ukázaly, že více než pětina (22 %) Evropanů splácí nějaký nehypoteční úvěr a zároveň spoří. Průměrný Evropan má přitom naspořen 1,5násobek dlužné částky, takže by své závazky mohl bez problémů a s rezervou splatit. Češi dokonce evropský průměr s poměrem 164 % úspor vůči dluhu převyšují.

Ilustrační fotografie
reklama

„Někdo snad může mít racionální důvody, proč zároveň spořit i mít nehypoteční dluh – například proto, aby měl neustále rezervu na neočekávané výdaje. Současné velmi nízké úrokové sazby u hypotečních úvěrů navíc mohou vyvolávat nesprávný dojem, že stejně příznivé jsou i úroky z ostatních dluhů. To však nebývá pravda a rozdíl v úrokových sazbách hypotečních a nehypotečních úvěrů je v praxi často velmi významný. Proto občanům doporučujeme, aby si v případě, že mají vysoké úspory a zároveň splácejí nehypoteční úvěr, porovnali úrokové sazby obou produktů a část dluhu případně z úspor splatili,“ říká Libor Vaníček, ředitel retailového bankovnictví ING Bank v ČR, a dodává: „Evropané totiž denně zaplatí až 880 milionů korun na úrocích z úvěrů, které by si mohli splacením dluhu ušetřit.“

Nejvíce naspořeno mají Španělé, jejichž úspory převyšují dluhy dokonce trojnásobně, následují Belgičané a Britové. Závazky by naopak z úspor nedokázali pokrýt například Francouzi, Turci nebo Rakušané. 

Jaké výše dosahují úspory obyvatel evropských států vůči jejich nehypotečním dluhům?

Španělsko          300 %
Belgie                 267 %
Velká Británie     229 %
Itálie                   200 %
Polsko                200 %
Česká republika 164 %
Rumunsko          157 %
Německo            133 %
Lucembursko      125 %
Nizozemsko        104 %
Francie                 95 %
Turecko                88 %
Rakousko             86 %
Evropa                149 %

Pokud bychom porovnali úspory a dluhy na individuální bázi, dokázalo by své závazky okamžitě splatit šest z deseti Evropanů. Zbylých 40 % by dluhy mohlo alespoň snížit. U nás v České republice by mohlo splatit závazky z úspor 56 % obyvatel.

Podle expertů z ING existují dva hlavní důvody, proč lidé vytvářejí úspory a zároveň drží dluh, který by z nich mohli splatit. Zaprvé je to neznalost úrokových sazeb u úvěrových produktů, která vede k tomu, že si lidé neuvědomují skutečné částky, které na úrocích přeplácejí. Zadruhé pak zřejmě přemýšlejí o úvěrových a spořicích produktech odděleně a nedokážou si dát do souvislosti výnosy a ztráty a potenciální výhody ze splacení dluhu. 

Průzkum realizovala agentura Ipsos na přelomu října a listopadu 2014 ve 13 zemích Evropy na vzorku více než 12 500 lidí. 

Témata: CZK | dluhy | spoření

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky