Babiš jde po ČT kvůli reportážím o Agrofertu

Ministr financí Andrej Babiš při koupi koncernu MAFRA sliboval, že nebude zasahovat do chodu redakcí. Mediální skupinu prý považuje za investici a nemá proto cenu snižovat její hodnotu. Jenže Česká televize do jeho holdingu nepatří, a když natočí kritickou reportáž, Babiš se nerozpakuje a hlasitě si stěžuje. Poslal stížnost na některé reportáže z pořadu Reportéři ČT, přiznal dramaturg a moderátor Marek Wollner.

Andrej Babiš
reklama

„Andrej Babiš prohlašoval, že chce řídit stát jako firmu. A jeho firma Agrofert má teď zálusk řídit Českou televizi. Není sama, že? Zástupci Agrofertu, Josef Mráz a Petra Procházková, zaslali Radě ČT souhrnnou stížnost na náš pořad Reportéři ČT, ve které spočetli všechny naše hříchy za poslední dobu," uvedl Wollner. Dané reportáže se zabývaly praktikami koncernu Andreje Babiše a často upozorňovaly na konflikty zájmů.¨

Stížnost se týká reportáží Střet zájmů v číslech (14.7.2014), Jez? Ano (10.11.2014), Z eráru krev neteče (3.11.2014), Dřevo pro Babiše (16.2.2015). „Já chápu, že se jim ty reportáže nelíbí, protože jejich PR oddělení by nechalo natočit lepší. Ale na jejich jednotlivé stížnosti k velké (RRTV) či malé Radě (ČT) už jsme odpovídali a ta je prověřila, nebo prověřuje. Pokud vím, není v nich jediná věta, která by věcně neseděla, jediná informace, která by byla chybná. Jenže to Agrofertu nestačí," komentoval ostře jednání Babišova holdingu Wollner, který pořadem Reportéři ČT diváky provází.

Podle moderátora z dopisu vyplývá, že by pořad Reportéři ČT měl o ministru financí vysílat pouze v pozitivním smyslu. „Andrej Babiš podle nich není v žádném střetu zájmů, a pokud si myslíte opak, 'hraničí to s pomluvou'. Je zjevné nejen to, že manažeři Agrofertu nerespektují svobodu tisku, ale ani neznají či dokonce úmyslně popírají platné zákony, například ten o střetu zájmů. A domnívají se, že Českou televizi mohou řídit jako další divizi své firmy," zlobí se Wollner.

Celá kauza má ještě zákulisní dohru. Marek Wollner byl nominován na diváckou cenu TýTý, z nominace ale záhadným způsobem najednou zmizel. „Volali mi, že jsem z nominace vypadl, přestože mi týden předtím oznámili, že jsem mezi 5 finalistů postoupil a v následujících dnech pak řešili, jak natočíme upoutávkový klip. No, ale nic v tom nehledám, stejně to nemá cenu brát vážně," dodal moderátor.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky