Česko zvyšuje nouzové zásoby jídla. Bude válka?

Česká republika se letos chystá zvýšit nouzové zásoby - a to hlavně potravin. Ve skladech teď tak bude více čočky nebo rýže. A po letech se v nich znovu objeví i masové konzervy.

Ilustrační fotografie
reklama

Tyto rezervy jídla, podobně jako ropy, má stát připravené pro krizové situace, například povodně nebo výpadky dodávek. A stát uvažuje o tom, že by si pořídil i živé rezervy. Konzervy by tak nahradily třeba živé krávy.

Například ve Slovinsku je to běžná praxe. Takové stádo totiž prý vyjde levněji než neustálé zamrazování, rozmrazování a obnova skladovaných potravin. Podobným směrem se plánují vydat také na sousedním Slovensku.

Ve skladech státních hmotných rezerv jsou zejména základní potraviny - jako například máslo, mléko nebo luštěniny. A těch ve skladech ještě přibude. Po letech se tam objeví i stovky tun masových konzerv. Zásoby by měly vydržet celé republice na tři dny.

Skladů s potravinovými rezervami jsou po celé republice desítky, část z nich pro stát spravují soukromníci. Ve skladech ale pro případ potřeby nejsou jen potraviny, ale i lopaty, provizorní mosty, tanky, nebo pohonné hmoty. Správa státních hmotných rezerv na to má také pořádný rozpočet - přes dvě miliardy korun ročně.

Tyto zásoby jsou ale ve srovnání s minulostí mizivé. Podle některých historiků totiž ve staroegyptských sýpkách byly potraviny až na dva roky.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky