ČSTV chce hnát k soudu Hušáka i Cupku

Největší akcionář Sazky, Český svaz tělesné výchovy (ČSTV), podá trestní oznámení na bývalého šéfa loterijní společnosti Aleše Hušáka a také na insolvenčního správce loterijní firmy Josefa Cupku. Agentuře Mediafax to ve čtvrtek potvrdil předseda ČSTV Pavel Kořan.

660
reklama

"Výkonný výbor k podání trestním oznámení ve středu vyjádřil souhlas, formálně je nyní kontrolujeme a v brzké době podáme," uvedl Mediafaxu Kořan.
 
První z nich je oznámení o skutečnostech nasvědčujících tomu, že byl spáchán trestný čin porušení povinnosti při správě cizího majetku a míří na bývalého šéfa loterijní Sazky Aleše Hušáka. "Jde o to, že pan Hušák bez jakéhokoliv projednání s akcionáři stáhl odvolání proti konkurzu," vysvětlil Kořan.
 
Ve druhém případě jde o podnět k prošetření, zda došlo ke spáchání trestního činu porušení povinnosti při správě cizího majetku. "Míří na pana Cupku a jeho spolupracovníka pana Bielyho, kteří nám podle nás znemožnili uplatňovat práva akcionářů," sdělil Kořan. Insolvenční správce a jeho spolupracovník měli údajně bránit ČSTV v přístupu k jejím akciím během valné hromady v polovině července. Zástupce ČSTV se následně na valné hromadě nemohl prokázat akciemi a schůze akcionářů se nekonala. Hušák tak mohl zůstat předsedou představenstva loterijní firmy.
 
Na Sazku je v současné době vyhlášeno výběrové řízení, Sazka je od 30. května v konkurzu. Tento způsob řešení úpadku prosazovaly na schůzi věřitelů skupiny KKCG a PPF. Ty měly většinu poté, co soud zamítl pohledávky, které nebyly přezkoumány. Na schůzi věřitelů měli hlasovací práva věřitelé s pohledávkami v celkové výši 8,4 miliardy korun.

Sazka čelila insolvenčnímu řízení od 17. ledna 2011, do úpadku ji soud kvůli mnohamiliardovým dluhům poslal 29. března. Do řízení se Sazkou soudu přihlásilo své pohledávky přes 2000 věřitelů.

Témata: sazka

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky