Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zvýšíme daně ziskovým firmám a bohatým domácnostem

Zvýšíme daně ziskovým firmám a bohatým domácnostem

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Portugalská vláda v rámci boje proti vysokému schodku plánuje zavést dočasnou mimořádnou daň na vysoce ziskové firmy a na bohaté domácnosti, sdělil ve středu tamní ministr financí Vitor Gaspar. Informovala o tom agentura Reuters.

Na bohaté domácnosti by se nově měla vztahovat speciální 2,5procentní daň. Podobně si připlatí i společnosti, které ročně vydělají přes 1,5 milionu eur (zhruba 36 milionů Kč). V jejich případě se daň bude pohybovat na úrovni tří procent.

Lisabon chce současně snížit veřejné výdaje a v letech 2012 až 2014 zmrazit mzdy státním zaměstnancům.

Vláda očekává, že ekonomika v letošním roce klesne o 2,2 procenta, v příštím roce pak odepíše 1,8 procenta. Růst by měla zaznamenat až v roce 2013, kdy by dle odhadů měla posílit až o 1,2 procenta.

Podle prognózy by zadlužení země mělo kulminovat v roce 2013 na hladině 106,8 procenta hrubého domácího produktu (HDP).

Portugalsko se po Řecku a Irsku stalo třetí zemí eurozóny, která obdržela záchranný balíček. Výměnou musel Lisabon přijmout tvrdá úsporná opatření a implementovat hluboké strukturální reformy.

Témata:  Portugalsko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy