Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi mají rádi ryby. Jakým druhům dávají přednost?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Podle údajů zveřejněných českými statistiky, kteří vyšli z odhadu Organizace pro výživu a zemědělství (FAO), zaznamenali obchodníci s rybami v roce 2013 rekordní výši tržeb. Ta je důsledkem zvýšené spotřeby rybího masa i rostoucího objemu rybí produkce. Trend odborníci z oblasti gastronomie pociťují také v České republice. Zde je znatelný nárůst zájmu Čechů o konzumaci mořských ryb a plodů, a to často i na úkor ryb z českých vod. Této poptávce se proto stále častěji přizpůsobují také menu českých restaurací.

FAO ve své zprávě uvedla, že se v roce 2013 celosvětově vylovilo na 160 milionů tun ryb, což bylo o 3 miliony více než v předchozím roce. Největší část obchodu s rybami představuje obchod s krevetami, který se na něm v celosvětovém měřítku podílel 15 %. V těsném závěsu jsou pak lososi a pstruzi se 14 %, s menším odstupem tresky a mořské štiky, které kryjí 10 %. Tuňáci obsadili příčku s 9 %. Obliba cizokrajných ryb se promítla i do poptávky v Česku.

"Určitě v České republice přibývá lidí, kteří si přejí konzumovat ryby. Česká nabídka je ale v tomto směru bohužel poměrně limitovaná, a proto Češi často a rádi zkouší mořské ryby, dovážené ze zahraničí. Máme dokonce zkušenost, že lidé více ocení lososa z velkochovu, než lokálního pstruha z českých vod, ačkoliv se jedná o velmi kvalitní filet," potvrzuje aktuální trend Lukáš Drlík ze společnosti Zdravé stravování. Podle údajů FAO představovaly ryby z farem 44% podíl na celosvětovém rybářském průmyslu. Každá druhá ryba, kterou sníme, je tedy dnes z umělého chovu. V roce 2030 by pak podle odhadů FAO měla pouze 1 ryba ze 3 pocházet z volné přírody. "V Česku je v posledních 2 letech citelný trend zahrnovat do jídelníčku čerstvé ryby a mořské plody. Češi mají rádi lososa, tresku či mořskou štiku na všechny možné způsoby, a preferují jídla s velkým podílem zeleniny. Mezi ty patří nejrůznější wrapy a zeleninové talíře. Nejčastěji volí přírodně zpracované pokrmy, připravené na grilu," uvádí příklady Marek Sedlák, ředitel české sítě rybích restaurací Nordsee. 

Ruku v ruce s trendem se tak podle odborníků snaží jít se svými menu vstříc poptávce i tuzemské restaurace. "V Česku v každém případě přibývá restaurací, které nabízí v jídelním lístku ryby dovážené ze zahraničí. Důvodem je nejen zvýšená oblíbenost rybích pokrmů vzhledem ke zdravějšímu životnímu stylu, ale i velmi zajímavá cena těchto ryb a možnost rozšířit menu o cenově dostupné a ekonomicky výhodné položky," souhlasí Lukáš Limprecht, předseda gastronomické sekce Asociace hotelů a restaurací České republiky. 

Témata:  Ryby

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy