Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řecký dluh se dostal mimo kontrolu

Řecký dluh se dostal mimo kontrolu

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Dluh Řecka se dostal mimo kontrolu a vládě se nedaří uklidnit situaci, domnívá se nezávislý parlamentní výbor složený z odborníků. Ve středu o tom informovala agentura Reuters.

„Prudký nárůst zadlužení a vysoký primární deficit prohloubily na maximum dynamiku dluhu, který se vymkl kontrole,“ napsali ve měsíční zprávě experti, které jmenovalo ministerstvo financí.

Nezávislý výbor, který vznikl v roce 2010 na kontrolu rozpočtového mechanismu, představil bezútěšný obrázek řeckých veřejných financí. „Je jasné, že problémem není pouze velikost veřejného dluhu, ale neschopnost konsolidovat současnou fiskální správu. Přestože bylo učiněno obrovské úsilí na srovnání fiskální situace, nepodařilo se dosáhnout primárního nadbytku. Naopak, primární schodek se rozšiřuje,“ dodal výbor. ´ Podle expertů by se vláda měla soustředit zejména na boj proti daňovým únikům a snížit primární deficit.

Lídři zemí platících eurem na červencovém mimořádném summitu schválili druhou záchrannou pomoc, díky které Řecko dostane dodatečných 109 miliard eur (zhruba 2,7 bilionu Kč) od eurozóny a Mezinárodního měnového fondu (MMF). Do pomoci se na dobrovolné bázi zapojí i soukromý sektor.

Témata:  Řecko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 10:45

Jak na mimosoudní řešení sporů

K obchodnímu styku mezi spotřebiteli a podnikateli dochází nesčetněkrát denně. Není proto divu, že je mezi nimi také mnoho sporů. Některé se podaří urovnat domluvou, u jiných se však oboustranně přijatelného řešení dospět nepodaří. Jelikož se drtivá většina těchto sporů týká nízkých částek, soudní řešení sporů se kvůli soudním poplatkům a nákladům na advokátní služby často nevyplatí. Existuje však alternativní způsob řešení těchto sporů, kterého mohou spotřebitelé využít, jelikož je levnější a rychlejší.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy