Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejste milionáři? V seznamech jsou tisíce nemovitostí bez majitele

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

V Česku jsou stále desetitisíce pozemků i staveb bez majitele. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových zveřejnil seznam o neznámých či nedostatečně identifikovaných vlastnících nemovitostí a několik tisíc nových jich tam přibylo. Nemáte na něco z toho nárok i vy?

Stále v Česku existuje 183 851 záznamů o neznámých a nedostatečně identifikovaných vlastnících nemovitostí. V soupisu je 66 tisíc osob, téměř 80 tisíc pozemků, 3,2 tisíc staveb, mezi nimiž je například 154 rodinných domů, 9 bytových domů či 830 garáží.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových zatím od prvního zveřejnění seznamu na začátku loňského roku, prošetřil 13 925 položek. "Konkrétního vlastníka se podařilo dohledat u 483 položek, u více než 2,2 tisíc podal úřad podnět k zahájení dědického řízení," uvádí úřad v tiskové zprávě.

Ačkoliv se na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových velké množství lidí. "Zhruba v devadesáti procentech případech se nejedná o příbuzné, ale o osoby se stejným příjmením. Doložit své příbuzenství nějakým dokladem je tedy schopno jen přibližně deset procent z nich. Navíc i přes úspěšnou identifikaci vlastníka mnoho občanů posléze zvažuje, zda se jim v některých případech vyplatí svůj nárok uplatňovat," uvádí úřad.

Zajímavostí je, že v seznamech neznámých vlastníků se objevila i velice zajímavá jména. Jedná se například o profesora z Harvardu či příbuzní prvního československého prezidenta Tomáše Garigue Masaryka.

Václav Mostecký po komunistckém puči v únoru 1948 opustil Československou a společně s rodinou emigroval do USA, kde působil jako profesor práv i na prestižním Harvardu! Jeho manželka Iva byla dcerou brigádního Josefa Ereta. Rodina Mosteckých má dva zemědělské pozemky o rozloze 0,4 hektaru u Strmilova na Jindřichohradecku.

V seznamech se na Hodonínsku pak objevují jména - Margita Masaryková a Anna Masaryková. Úřad se domnívá, že jde nějakým způsobem o příbuzné prvního československého prezidenta Tomáše Garigue Masaryka.

Témata:  bydlení Katastr nemovitostí

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy