Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polovina firem trpí nedostatkem kvalitních zaměstnanců

Přestože nezaměstnanost v ČR stále klesá, počet firem, které nemohou najít vhodné zaměstnance, naopak roste. Podle v úterý zveřejněného průzkumu mezi více než 10 tisíci tuzemskými podnikateli si polovina podnikatelů myslí, že na trhu není dostatek vhodné pracovní síly.

Z průzkumu mezi podnikateli, který se uskutečnil v souvislosti s podnikatelskými soutěžemi Vodafone Firma roku 2011 a Era Živnostník roku 2011, vyplynulo, že současný trend klesající míry nezaměstnanosti nemusí vždy korespondovat s uspokojivým stavem pracovního trhu. Dvaapadesát procent podnikatelů si totiž myslí, že je na trhu dostatek vhodné pracovní síly. Třiašedesát procent podnikatelů ale nepociťuje z hlediska vhodnosti pracovníků pro své podnikání meziroční zlepšení. Ačkoli v červenci 2011 meziročně klesla míra nezaměstnanosti o 1,1 procentního bodu na 8,9 procenta (ČR bez Prahy), ve stejném období se zvýšil počet podnikatelů, kteří v okolí sídla své firmy pociťují nedostatek volné pracovní síly (o pět procentních bodů). Už třetím rokem také roste podíl podnikatelů, kteří v lokalitě sídla své firmy postrádají vhodné pracovní síly. "Je paradoxní, že zatímco u nás statisíce osob marně hledají uplatnění na pracovním trhu, firmy si stále více stěžují, že zejména v některých oborech nemohou ve své lokalitě najít potřebné kvalifikované pracovníky," okomentoval výsledky průzkumu prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel.

Témata:  zaměstnanci firmy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:08

Válek: Ve výskytu černého kašle v České republice hrají ukrajinští uprchlíci naprosto marginální roli

Přijetí ukrajinských uprchlíků neovlivnilo epidemiologickou situaci ohledně černého kašle v České republice. Od začátku války na Ukrajině do 9. dubna 2024 Ministerstvo zdravotnictví eviduje pouze 16 případů černého kašle u ukrajinských občanů s udělenou dočasnou ochranou. Ministerstvo zdravotnictví tím reaguje na dopis senátorky Jany Zwyrtek Hamplové.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Vinice, ilustrační fotografie

Mrazy způsobily vinařům škodu přes dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva.