Polovina firem trpí nedostatkem kvalitních zaměstnanců

Přestože nezaměstnanost v ČR stále klesá, počet firem, které nemohou najít vhodné zaměstnance, naopak roste. Podle v úterý zveřejněného průzkumu mezi více než 10 tisíci tuzemskými podnikateli si polovina podnikatelů myslí, že na trhu není dostatek vhodné pracovní síly.

reklama

Z průzkumu mezi podnikateli, který se uskutečnil v souvislosti s podnikatelskými soutěžemi Vodafone Firma roku 2011 a Era Živnostník roku 2011, vyplynulo, že současný trend klesající míry nezaměstnanosti nemusí vždy korespondovat s uspokojivým stavem pracovního trhu.
 
Dvaapadesát procent podnikatelů si totiž myslí, že je na trhu dostatek vhodné pracovní síly. Třiašedesát procent podnikatelů ale nepociťuje z hlediska vhodnosti pracovníků pro své podnikání meziroční zlepšení.
 
Ačkoli v červenci 2011 meziročně klesla míra nezaměstnanosti o 1,1 procentního bodu na 8,9 procenta (ČR bez Prahy), ve stejném období se zvýšil počet podnikatelů, kteří v okolí sídla své firmy pociťují nedostatek volné pracovní síly (o pět procentních bodů). Už třetím rokem také roste podíl podnikatelů, kteří v lokalitě sídla své firmy postrádají vhodné pracovní síly.
 
"Je paradoxní, že zatímco u nás statisíce osob marně hledají uplatnění na pracovním trhu, firmy si stále více stěžují, že zejména v některých oborech nemohou ve své lokalitě najít potřebné kvalifikované pracovníky," okomentoval výsledky průzkumu prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel.

Témata: zaměstnanci | firmy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky