Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prodáváte nebo kupujete ojeté auto? Hrozí pokuta 50 tisíc

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jan Zýka / INCORP images

Novela zákona stanovuje prodejcům i kupujícím ojetých aut nové povinnosti. V případě nedodržení hrozí i pořádně vysoká pokuta. Přečtěte si, jaké novinky náš čekají.

Od letošního ledna platí nové zákonné ustanovení, které může občanům při prodeji nebo nákupu ojetého vozu podstatně zkomplikovat život. Novelizoval se totiž zákon o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích. Za nedodržení nových ustanovení totiž hrozí pokuta až 50 tisíc korun!

O co vlastně jde? Nově musí prodávající, případně kupující, dodat úředně ověřenou plnou moc k přihlášce nebo odhlášce vozidla. Pokud tento dokument nedodá, bude se muset společně s prodejcem nebo kupujícím osobně dostavit k převodu. Pokud to neudělají do deseti dnů, hrozí pokuta až 50 tisíc korun. Problém tak může být, když jsou prodejci z jiných městnastat například z Plzně a Olomouce.

Ideální je proto svěřit celý obchod specialistům z velkých autobazarů, kteří znají všechna úskalí převodu. "Ve všech našich autocentrech jsme na novou situaci perfektně připraveni a troufnu si říci, že v současné době zvládáme veškerou administrativu vyřídit v rekordně krátké době," říká Tomáš Svoboda z Auto ESA. V rámci kompletního servisu tak v tomto autocentru vyřídí veškerou administrativu a to včetně evidenčních prohlídek, které se nyní musí dělat jak při prodeji vozu, tak i při jeho koupi.

Nová úprava se také týká i vozidel, která jsou aktuálně registrována v tzv. polopřevodu. "Auto bude muset být do 30. 6. 2015 přihlášeno řádnou cestou, nebo ho úřad k 1. 7. 2015 nadobro vyřadí z registru a vůz úředně zanikne. S takovým vozidlem pak nejde jezdit a nepůjde již nikdy přihlásit," říká Petr Přikryl, předseda Asociace prodejců použitých automobilů – autobazarů (APPAA).

"S ohledem na administrativní i časovou náročnost celého procesu přihlašování vozidel, jednoznačně doporučuji nakupovat nebo prodávat v zavedeném autobazaru, který veškerou administrativu řádně vyřídí," dodává.

Témata:  auta

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy