Neplaťte u lékaře zbytečně. Jak poznat, co vám hradí pojišťovna?

Českem hýbe případ gynekologa z Velkého Meziříčí, který pojištěncům VZP účtoval 200 korun za preventivní prohlídky, které jsou z principu zdarma.

Ilustrační fotografie
reklama

Bylo by naivní myslet si, že je to jediný případ. Proto se vyplatí mít alespoň základní míru opatrnosti a povědomí o tom, na co máte jako pacienti nárok zdarma a za co už si připlatíte.

Bohužel není kvůli obřímu objemu ošetření a zákroků možné sestavit přesný a jednoduchý seznam, ve kterém se i běžný smrtelník snadno dočte, že výměna plomby stojí tolik a tolik a operace slepého střeva je vždycky hrazená pojišťovnou.

Přesto existuje několik jednoduchých rad, jak postupovat, pokud po vás lékař v ordinaci chce najednou hotovost. "Lékař musí pacienta informovat předem, že ho čeká nehrazený výkon. A pacient má právo takový výkon odmítnout nebo požadovat zákrok hrazený ze zdravotního pojištění," říká mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Oldřich Tichý.

A dodává, že existuje ještě mnohem jednodušší rada. "Máte chodit k lékaři, kterému věříte a u něhož nemáte pocit, že na vás chce za každou cenu vydělat," radí Tichý.

A doporučuje, abyste si pokaždé nechali vystavit na zákrok účet, abyste měli důkaz a lékař si prostě nemohl jen peníze strčit do kapsy.

"Nejjednodušší cesta je, aby si dotyčný, pokud má pochybnosti, zjistil vše u své zdravotní pojišťovny. Zdravotní pojišťovna poskytne pojištěnci informaci o tom, zda je ta která služba hrazená a se kterým poskytovatelem má na její provedení smlouvu," přidává se mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

Pomoci vám může i následující jednoduchý manuál, který vydalo občanské sdružení Platforma zdravotních pojištěnců ČR. Nabízí odpovědi na nejčastější otázky i jednoduché rady, jak prokouknout lékaře, který si chce namastit kapsu.

Témata: zdravotnictví

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky