Gang hackerů ukradl bankám miliardy. Zdá se, že i v Česku

Česko se stalo jedním z cílů organizované skupiny počítačových hackerů. Ti za sebou mají bezprecedentní útoky zhruba na sto bank z celého světa, při kterých ukradli více než miliardu dolarů. Tvrdí to ruská antivirová firma Kaspersky Lab, podle které gang působil i v České republice.

Ilustrační fotografie
reklama

Hackeři měli propracovaný systém, jak se k penězům dostat. Využívali pishing, tedy vylákání hesel z klientů bank, napadali počítače a kradli citlivá data, sledovali dokonce bankovní úředníky a do banky pak nasadili speciální program, díky kterému získali přístup na bezpečnostní kamery.

Přes ně potom vysledovali práci úředníka, který převáděl hotovost. Jeho práci pak napodobili a peníze ukradli. Vybírali je hotově v bankách v Americe nebo Číně. Dokázali dokonce ovládat a přeprogramovat bankomaty a peníze si jednoduše vyzvednout.

Dopadnout gang hackerů se podařilo ve spolupráci s Interpolem i Europolem. Byli mezi nimi hackeři z Ruska, Ukrajiny, Číny a z několika evropských zemí. Celkem napadli asi sto bank na celém světě. Když se na nějakou zaměřili, průměrně za dva až čtyři měsíce ji dokázali okrást.

Firma Kaspersky Lab ve svém seznamu výslovně uvedla, že hackeři působili i v Česku. Kromě toho zmiňuje i Německo, Polsko, Švýcarsko, Velkou Británii i Rusko a USA. České banky ale zatím žádnou škodu či úspěšný útok na své peníze nepotvrdily.

Témata: počítače | banky | hackeři

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky