V Česku řádí falešní kominíci! Rady, jak je poznáte

I v dnešní době mnoho lidí využívá k vytápění domácností kotle na pevná nebo plynná paliva. S tím je spojená údržba a čištění komínové soustavy. Přečtěte si rady, jak si vybrat správného kominíka!

Komín, ilustrační fotografie
reklama

Falešných kominíků je stále více. Lidí, kteří tuto profesi provádějí bez výučního listu, přibývá. Ale jak takového kominíka poznat? "Takový klasický model je, že vám někdo zazvoní pod okny, že je kominík a že jde provádět nějaké práce. Případně vám vhodí do schránky lísteček s tím, že přijde za tři dny a snaží se do domu dostat díky nízké ceně, která neodpovídá dané službě," popisuje Radek Zima.

Pokud máte jakékoliv pochybnosti o odborné způsobilosti takového kominíka, vyžádejte si od něj živnostenský list a výuční list. Samotný živnostenský list není dostačující. Také je důležité sledovat, jestli dodržuje technologický postup prací.

Poctivý kominík se vyznačuje tím, že přichází na pozvání a většinou působí v regionu svého bydliště, ne na druhém konci republiky. Pokud chcete minimalizovat riziko, že natrefíte na podvodníka, zeptejte se sousedů, eventuálně se obraťte na Společenstvo kominíků České republiky.

Falešné kominíky bohužel podporuje díra v české legislativě. Živnostenský zákon totiž umožňuje podnikat v oboru kominictví na tzv. institut odpovědné osoby. Tou je v tomto případě nejčastěji vysloužilý kominík, ideálně v důchodovém věku. V praxi to funguje tak, že podvodníci si nechají od tohoto člověka potvrdit praxi a podepsaný dokument předloží na živnostenském úřadě s tím, že jde o potvrzení od odpovědného zástupce. Díky jeho podpisu pak můžou vykonávat kominické řemeslo až čtyři lidé bez jakékoliv kvalifikace, tj. bez výučního listu. Odpovědná osoba by na ně samozřejmě měla dohlížet, to se ovšem v praxi samozřejmě neděje.

V důsledku této benevolence na straně živnostenského práva je Česko už několik let zavaleno "kominíky“, kteří nemají výuční list a komín viděli pouze zespoda. Nad bídnou legislativou se již delší dobu podivují hasiči. Zatímco kominíka může dělat prakticky každý, ve všech ostatních oblastech kontroly nebo revize z hlediska požární bezpečnosti je nutné projít školením a prokázat znalosti.

V tomto případě není na místě šetřit. Nekvalitně provedená práce vás může stát daleko víc, než pokud byste svěřili úkon odborníkovi. Pokud není komínová soustava správně vyčištěna, může vás ohrozit na zdraví, může dojít k poškození mozku vlivem oxidu uhelnatého, k smrtelnému úrazu nebo ke vzniku požáru.

Témata: kominíci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky