Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Končí vám rodičovská a nevíte co dál? Začněte podnikat

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Cliqjobs.com

Končící rodičovská dovolená může být vhodným impulsem pro to zamyslet se nad dalším profesním směřováním. Jednou z cest, jak se postupně vracet do pracovního života a přitom trávit dost času s rodinou, je rozjezd vlastního podnikání. Ministerstvo práce a sociálních věcí prostřednictvím Evropského sociálního fondu podporuje projekty, které pomáhají rodičům a začínajícím podnikatelům získat do začátku praktické rady a potřebné sebevědomí.

Možnost flexibilně nakládat se svým časem je pro rodiče malých dětí silný argument, proč začít o samostatném podnikání uvažovat. Překážkou naopak bývají obavy z neúspěchu, nedostatek zkušeností i potřebných informací.

„Ženy s dětmi v předškolním věku představují pro naši ekonomiku potenciál, který je potřeba rozvíjet. Ať už formou alternativních pracovních úvazků, dostatečnou nabídkou předškolních zařízení nebo podporou drobného podnikání,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Podle průzkumu Asociace malého a středního podnikání (AMSP) a Ženy s.r.o. rozjela přibližně polovina podnikatelek svůj byznys právě ve věku mezi 25 a 34 lety. Často by to nebylo možné bez podpory rodiny a vstupního kapitálu. To, co začínajícím podnikatelkám chybí vždy, jsou zkušenosti. Jak ukázal průzkum agentury STEM/MARK, 71 % žen odrazují od rozjezdu vlastního podnikání obavy z neúspěchu, přílišného rizika a 62 % žen spatřuje potíže v nedostatku zkušeností. Přes 40 % žen by začalo podnikat, pokud by měly v období rozjezdu podnikání místo, kam se mohou obrátit pro informace.

Nejistotu a strach vkročit do neznáma pomáhají překonat projekty, jako je například ten, který realizuje Regionální hospodářská komora Plzeňského kraje. Její Asistenční centrum pro podporu podnikání žen nabízí především bezplatné semináře a workshopy, z nichž si ženy odnesou nejen praktické rady k marketingu či právním náležitostem, ale i cenné kontakty.

Díky projektům vznikají i tzv. co-workingová centra. Jde o prostory, které mohou podnikatelky využít k obchodním schůzkám a kancelářské práci. Jedno takové, včetně dětského koutku, provozuje Občanské sdružení Top centrum podnikatelek v Brně. Organizace rovněž upozorňuje na téma domácího násilí. Některé začínající ženy-podnikatelky totiž mohou čelit tlaku svých partnerů, na kterých byly ještě nedávno existenčně závislé a kterým představa samostatné, sebevědomé ženy koliduje s obrazem ženy pečující o děti a teplo rodinného krbu.

Z průzkumu AMSP a Ženy s.r.o. také vyplynulo, že podnikatelky jsou se svou prací a způsobem života spokojenější, než ženy závislé na jednom zaměstnavateli. Největší motivací být podnikatelkou je pro respondentky možnost dělat to, co je baví (85 %), naplno využít své schopnosti a potenciál (73 %) a uspořádat si pracovní dobu (71 %).

Témata:  lidé Ministerstvo práce a sociálních věcí Rodičovská dovolená

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 16:34

Do důchodu později. Vláda schválila postupné zvyšování věku odchodu do penze

Premiér Petr Fiala oznámil, že vláda schválila návrh zákona obsahující reformu penzí. Tato reforma má za cíl udržet schodek rozpočtu na úrovni jednoho procenta HDP.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy