Teplá voda stojí tisíce. Jak ušetřit?

Češi šetří na topení. Někdy ale zapomínají šetřit na ohřevu vody, který je v každé domácnosti nezanedbatelným nákladem. Čtyřčlenná rodina přitom ročně spotřebuje v průměru 73 kubíků vody (50 litrů na den a osobu). Ohřátí takového množství vody stojí tisíce až desetitisíce, v závislosti na zdroji tepla a zvyklostech rodiny.

Ilustrační fotografie
reklama

Při výběru systému ohřevu vody je důležité zvážit ekonomickou stránku jednotlivých řešení. Nové a vylepšené technologie představí čeští i zahraniční výrobci na veletrhu FOR THERM v době od 15.–19. září na výstavišti PVA EXPO PRAHA v Letňanech. Na souběžné konferenci vystoupí specialisté na vytápění, vzduchotechniku, komínové systémy a alternativní zdroje energií.

Způsobů, jak ušetřit náklady na energie, je mnoho. Vlastníci rodinných domů i bytová družstva vědí, že by měli zateplit fasádu, vyměnit stávající netěsnící okna za plastová, nebo koupit nový, účinnější kotel. Málokdo si ale uvědomuje, že ve starším domě může být velkým „žroutem" peněz teplá voda. Čtyřčlenná rodina za tento dnes běžný standard může zaplatit přes deset tisíc korun ročně. Náklady je možné snížit na minimum. Při výběru úspornějšího způsobu ohřevu vody je nutné brát ohled na chod jednotlivých domácností. Ne vždy je nutné měnit stávající způsob. Někdy stačí desítky let starý přístroj vyměnit za nový, účinnější.

Ten, kdo se pustí do rekonstrukce, by měl zvážit například rozsah stavebních úprav nebo vstupní náklady na pořízení.  Důležité také je, jak často bude v odběrném místě teplou vodu potřebovat. Na chalupy a do kanceláří jsou vhodné elektrické průtokové ohřívače, které dokáží okamžitě reagovat na otevřený kohoutek. Hodí se spíše pro krátkodobý a nepravidelný odběr vody. Nejčastějším způsobem ohřevu vody je ohřev elektřinou a následné uchování teplé vody v tlakových zásobnících neboli bojlerech. Staré plynové karmy jsou zase často nahrazeny kondenzačním kotlem, který umožňuje zároveň vytápění bytu.

Současný trend snižování energetické náročnosti budov nabízí i další způsoby. Náklady na nákup těchto zařízení jsou sice vyšší, ale investice se během několika let vrátí v podobě roční úspory energií. Navíc jsou šetrnější k životnímu prostředí. Například ohřev vody pomocí solárních panelů vyjde na minimum. Uživatel může ušetřit až 70 % nákladů v porovnání s elektřinou či plynem. Panely mohou navíc pomoci i s vytápěním. Levný ohřev vody je umožněn tepelným čerpadlem, které může být také napojené na otopný systém. Existuje i varianta bojleru s integrovaným tepelným čerpadlem, který k ohřevu vody využívá odpadní vzduch z domu. Tento bojler by měl v porovnání s klasickým elektrickým ušetřit až 70 % nákladů.

Zájemce o výměnu zdroje tepla pro ohřev teplé užitkové vody by měl podle předběžných informací podpořit také program Nová zelená úsporám pro roky 2015–2020. O těchto a dalších alternativních možnostech ohřevu teplé vody a o novinkách v oboru vytápění, vzduchotechniky, komínových systémů a alternativních zdrojů energií se můžete dozvědět více na veletrhu FOR THERM, jehož 6. ročník se bude konat 15.–19. září 2015 na výstavní ploše PVA EXPO PRAHA v Letňanech.

Témata: energetika | voda

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky