Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skandál! Ministerstvo školství špatně rozdalo 800 milionů

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Foto: Lukáš Henzl, MoneyMAG.cz

Zaměstnanci Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) si pořádně posvítili na to, jak ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy zachází s přidělenými penězi. Výsledky jsou šokující.

NKÚ kontrolovalo rozdělování dotací mezi roky 2011 až 2013. Šlo o peníze, které ministerstvo posílá sportovním klubům a organizacím, aby zajistilo jejich provoz.

Inspektoři prověřili 122 žádostí za celkem 1,9 miliardy korun. A nestačili se divit. Ukázalo se totiž, že velká část peněz odešla, i když žádosti byly plné chyb, neúplné nebo dokonce úplně chyběly!

"Ministerstvo například poskytlo dotace za víc než 1,2 miliardy korun, aniž by bylo schopné doložit, kdy přesně si o ně jejich příjemci zažádali. Miliarda korun putovala k žadatelům, kteří nesplňovali podmínky pro přidělení podpory - například z jejich žádostí o dotace nebylo možné vyčíst, jestli vůbec vlastní nebo si pronajímají sportoviště," šokuje mluvčí NKÚ Olga Málková.

Ministerstvo dostalo na rok 2012 o 800 milionů korun víc, protože Sazka přestala dávat část zisku na podporu sportu.

"Toto rozhodnutí padlo už po termínu, do kterého ministerstvo školství přijímalo žádosti o dotace na rok 2012. Resort už další kolo přijímání žádostí neotevřel a 800 milionů korun rozdělil dle vlastního uvážení. Kontroloři zjistili, že 12 z 19 kontrolovaných příjemců získalo větší dotaci, než o jakou si původně požádali. Celkem si zažádali o 215 milionů korun a nakonec získali téměř 547 milionů korun," vypočítává Málková.

A jako kdyby to nestačilo, inspektoři NKÚ ještě zjistili, že více než polovina žadatelů o peníze nakonec státní miliony využila na něco úplně jiného, než bylo v žádostech napsáno.

Témata:  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy NKÚ

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy