Bylo nám za "totáče" lépe? Známý profesor promluvil

Ruských agentů u v České republice přibývá a jsou infiltrováni mezi politiky i novináři. Tvrdí to známý profesor Martin C. Putna, který poukazuje na rozkol české společnosti v tom, jestli bylo za minulého režimu lépe, a postavení České republiky jako nedílné součástí střední a západní Evropy.

Martin C. Putna
reklama

Názory na Rusko a vládu prezidenta Vladimira Putina jsou v současné době vyhrocené a zatímco jedni ho nekriticky obdivují, jiní ho považují za symbol zla. Podle Martina C. Putny se tomuto pohledu nemůžeme divit. "Souvisí to samozřejmě s obsazením Krymu a s agresí na východní Ukrajině," řekl literární historik na Radiožurnálu.

Česká společnost je podle něj od roku 1989 založena na tom, že jsme nedílnou součástí střední a západní Evropy. "To se ruskému režimu samozřejmě nelíbilo ani v 90. letech, kdy s tím nemohl nic dělat, tím méně se mu to líbí teď," podotkl Putna.

Dodal, že obavy některých lidí z Ruska jsou pochopitelné. "Na stranu druhou je u nás řada lidí frustrována současným vývojem, má pocit, že dříve bylo lépe a že by u nás Putin udělal pořádek," řekl rádiu.

I dnes existuje řada lidí, jejichž náklonnost k Rusku není nezištná. Podle Putny jsou totiž v České republice lidé, kteří pro Rusko přímo pracují. "Zpráva BIS byla v tomto smyslu jednoznačná. Za poslední roky u nás výrazně vzrostl počet ruských agentů, a to i mezi politiky a novináři," připomíná.

Rusko podle něj ale lze pochopit a problém je pouze v rezignaci na evropskou racionalitu, kdy se snažíme pochopit i velice komplikované věci. "Ruské dějiny jsou opravdu komplikované, ruská společnost je dost jiná než ta naše," přiznává.

"Pochopit Rusko znamená pochopit i to, že v ruské společnosti už od nějakého 14. století probíhá svár proevropského a antievropského proudu," dodal s tím, že i v Rusku vždy existovaly proudy, které toužily začlenit se do Evropy.

Témata: Rusko | Putna, Martin

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky