Budou nám znovu proplácet začátek nemocenské?

Premiér Sobotka chce prosadit zásadní změnu. Zaměstnanci by podle něj měli opět dostávat proplacené první tři dny nemocenské. Za ty se teď nedostává nic. Návrh ale kritizuje opozice, i Sobotkův koaliční partner a ministr financí Babiš. A proti jsou i zaměstnavatelé.

Ilustrační fotografie
reklama

Oslava by se teď klidně mohla rozjet u odborářů. Právě ti totiž dlouhodobě stojí o proplácení prvních tří dní nemocenské, které bylo před lety zrušeno kvůli jejímu zneužívání. "Je to tak správné," tvrdí Josef Středula, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů. "Teď začíná být chřipkové období. Člověk v prvních dnech nemoci dokáže nakazit spoustu lidí a sníží výkonnost celé firmy."

Nyní první tři dny nemocný nedostává nic, od čtvrtého dne platí náhradu mzdy zaměstnavatel, a to 60 procent průměrného denního výdělku. Teprve od patnáctého dne se dávky poskytují z nemocenského pojištění - počítají se z průměrného denního příjmu.

Zaměstnavatelé a někteří opoziční politici jsou ale proti nápadu. "Hlavním důvodem je obava ze zneužívání nemocenské a také náklady," vysvětlil Milan Mostýn, mluvčí Svazu průmyslu a dopravy.

Podobný názor má i opoziční poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09): "Neúměrně by to zatížilo zaměstnavatele a prodražilo by se to i státu."

A stejně mluví i Petr Fiala, šéf opoziční ODS: "Vůbec tomu nerozumím. Od roku 2008, kdy se to zavedlo, se nemocnost snížila na polovinu," vypočítává Fiala.

Že nejde o šťastné rozhodnutí si myslí i koaliční partner ČSSD, hnutí ANO. A tady by mohl Sobotka narazit. Proplacení prvních tří dní nemoci, podle koaliční smlouvy vláda obnoví pokud se na tom dohodne tripartita.Ta bude nemocenskou řešit v březnu.

Témata: nemocenská

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky