Ruské důchodce drtí měnová krize

Miliony důchodců v Rusku, kteří tvoří zhruba třetinu tamní populace, jsou ohroženy propadem životní úrovně v důsledku stávající krize rublu a nárůstu cen z zemi. Někteří analytikové uvádějí, že jejich nespokojenost by se mohla projevit v propadu preferencí prezidenta Vladimira Putina. Informuje server Moscow Times.

Ruská měna, rubl
reklama

Nejmenovaný ruský vládní představitel přiznal, že Putinův režim se na důchodce dlouho díval jako na lidi, "od nichž vyžadujeme pouze jejichž podporu". S ohledem na to, že hranice pro odchod do důchodu činí v Rusku 55 let pro ženy, resp. 60 pro muže, se však z této sociální vrstvy při stále kvalitnější zdravotní péči stává skupina, která dokáže své požadavky prosazovat razantněji než dříve.      

Rubl během loňského roku ztratil vůči dolaru 40% své hodnoty. Podle oficiálních statistik meziroční inflace v prosinci dosáhla 11,4%. Průměrný měsíční starobní důchod je v Rusku 10029 rublů (zhruba 3600 korun).

Důchodci jsou tak jednou z nejohroženější skupin ruské společnosti. Podle nevládní organizace Dobroje Dělo současný vývoj představuje riziko zhruba pro 20% ruských seniorů, především těch žijících v chudých venkovských oblastech.

Prezident Putin sice nedávno přislíbil, že penze budou dorovnány o inflaci, někteří vládní ministři však již vznášejí otázky, zda si takový růst výdajů může ruská státní pokladna dovolit. Jen letos vydal stát na důvody 10% celkového HDP země.  

Témata: Rusko | Rubl (RUB)

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky