Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hledáte práci? Víme, v jakých oborech ji seženete nejsnadněji

Hledáte práci? Víme, v jakých oborech ji seženete nejsnadněji

Foto: Adam Mráček / INCORP images

Statistiky hlásí, že na pracovním trhu je v současné době převis poptávek. Novou práci nejlépe seženou kuchaři, servírky, řidiči nebo prodavačky.

Jestli jste se s příchodem nového roku rozhodli, že si najdete novou práci, právě teď máte největší příležitost na uplatnění. Největší poptávka je po zaměstnancích v oblasti gastronomie. Zaměstnavatelé hledají hlavně kuchaře, servírky a pizzaře. Velký počet míst je však nabízeno i v logistice, obchodu a dopravě. 

"Práce je i pro prodavačky či řidiče. Ovšem zatímco zaměstnavatelé hledají častěji šoféry kamionů, uchazeči o práci by raději využili svůj řidičský průkaz skupiny B," vysvětluje Petr Langer, odborník ANNONCE na segment práce. 

Co se týče poptávek, Čechy nejvíce lákají pozice v gastronomii, administrativě, obchodu a logistice. Podle aktuálních dat společnosti Annonce má o zaměstnání v těchto oborech zájem 57 % uchazečů o práci. 

"Čechy nejvíce lákají pozice v gastronomii, každá čtvrtá lednová poptávka je právě z této oblasti. V zimních měsících se totiž mnoho sezónních pracovníků snaží najít (novou) práci třeba v rámci novoročního předsevzetí. Poohlížejí se především po dočasném uplatnění jako číšníci či pomocná síla,aby si přivydělali, než začne nová sezóna,“ vysvětluje Langer. 

I přesto, že je na trhu značný převis nabídek, situace na trhu uchazečům o zaměstnání moc nepřeje. Počet nezaměstnaných podle statistik Úřadu práce ČR momentálně dosahuje 7,5 %.

Témata:  práce nezaměstnanost

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy