Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stát plánuje proplácet lidem nové "šrotovné"

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Stát plánuje proplácet lidem nové "šrotovné" - příspěvek na likvidaci starého auta. Chce tak podpořit obměnu vozového parku. Starší auta produkují více emisí a následky nehod jsou v nich horší. Píše o tom dnešní MF Dnes.

Ministerstvo průmyslu a obchodu chce do nového zákona o výrobcích s ukončenou životností prosadit i možnost, že by stát vyplácel lidem řádově tisícikoruny za to, že by se starého auta zbavili.

"Potřebujeme, aby se stará auta dostala z našich silnic, průměrné stáří vozidel je u nás výrazně vyšší než v Evropské unii. I když s nimi lidé příliš nejezdí, mají vysoké emise a následky nehod starších aut jsou výrazně větší než u novějších vozů," řekl MF Dnes náměstek ministra průmyslu a obchodu Eduard Muřický.

Úřady o platbě odmítají mluvit jako o šrotovném, i když jím v podstatě je: jde o příspěvek na likvidaci starého vozu. Návrh MPO bude i součástí materiálu pro vládu o tom, jak v Česku omladit vozový park.

Nejsou v něm žádné dotace na nákup nových vozů jako v Evropě, ale pouze tento příspěvek. Nebude však podmíněn tím, že po vyřazení si musí původní majitel koupit nové auto. Podporu má taková myšlenka například na ministerstvu dopravy nebo u Sdružení automobilového průmyslu.

"Jde o motivační prostředek, aby vozidla byla řádně ekologicky likvidována. Proti této snaze nevznášíme námitky," říká Martin Novák z tiskového oddělení ministerstva dopravy.

Zatím není jasná přesná částka, mluví se o příspěvku mezi 1 500 a 4 000 Kč. Podle Muřického by se mohly použít peníze, které stát dosud vybírá za převody nejstarších aut. Ročně jde zhruba o čtvrt miliardy, ale objem peněz by měl vzrůst, píše deník.

Témata:  auta Ministerstvo průmyslu a obchodu šrotovné

Aktuálně se děje

14. května 2024 19:38

13. května 2024 11:25

13. května 2024 6:06

Rozkrýváme změny v Rusku: Putin jmenoval ekonoma Bělousova ministrem obrany

Putin pověřil Sergeje Šojgua, aby řídil bezpečnostní radu, a jmenoval ekonoma, aby se postaral o ministerstvo obrany.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy

Joe Biden

Komentář

Bidenova obchodní válka s Čínou je bouří ve sklenici vody. Světové akcie včera pokořily historický rekord

Ukazatel výkonu všech akciových trhů ve světě – MSCI All Country World Index – včera pokořil svůj historický rekord. Prodloužil přitom sérii růstových dní, takže ta je nyní nejdelší od letošního ledna. Přitom americká administrativa prezidenta Joea Bidena se uchýlila ke svému dosud nejzásadnějšímu navýšení cel na dovoz do USA z Číny, jímž navázala na obdobné, ovšem razantnější kroky předchozí administrativy Donalda Trumpa.