Benzin zlevnil, ale ostatní ceny obchody drží. Proč?

Už několik měsíců klesá na celém světě cena ropy a díky tomu zlevňují i pohonné hmoty. A právě to by teoreticky mělo mít dopad i na konečné ceny zboží v obchodech. Na benzínu je totiž závislá většina výrobců. Proč tedy ale služby a zboží stojí u nás pořád stejně?

Ilustrační fotografie
reklama

Když se zvyšují ceny ropy, obchodníci bez mrknutí oka hned zdražují. A nejde jen o benzinky, rázem jsou dražší třeba rohlíky nebo zelenina.

Dnes je ale ropa rekordně levná. Proč to tedy neplatí naopak? "Tady proti ceně ropy hraje kurz české koruny vůči světovým měnám, česká koruna v současnosti je kvůli intervenčnímu režimu národní banky mnohem slabší než by byla, kdyby do jejího kurzu banka nezasahovala," tvrdí ekonomka Markéta Šichtařová.

A paradoxní je, že nejen, že obchodníci nezlevňují, naopak ještě hodlají zdražovat. "Od prvního ledna se zvýšila minimální mzda a od prvního února se zvýší cena mouky, a tak se musí zvýšit i cena pečiva. Zlevňovat se určitě nebude," tvrdí předseda Společenství mlynářů a pekařů Jaroslav Chochole.

Podobně mluví například i mlékaři nebo lékárníci. "Ceny léků v České republice jsou už dnes téměř na evropském minimu, takže nemůžeme očekávat, že by se nějak výrazně snižovaly", přizvukuje výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem Emil Zörner.

Očekává se, že cena ropy bude i nadále klesat, zdá se ale, že jinde než na ceně pohonných hmot se to bohužel neprojeví.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky