Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka se pochlubil, co vše v roce 2014 prosadil. To si přečtěte

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Premiér a předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka se vrátil do roku 2014 a zavzpomínal na to, co vše se jeho straně během uplynulého roku povedlo. Pochvaluje si například státní rozpočet, ale i navýšení důchodů.

"Po dlouhých sedmi letech v opozici se ČSSD po té, kdy zvítězila ve volbách do Poslanecké sněmovny, podařilo na začátku roku 2014 znovu převzít vládní odpovědnost jako nejsilnější politická straně v rámci nové české koaliční vlády," připomíná na webu strany Sobotka a vybírá to nejpodstatnější, co se sociální demokracii podařilo v roce 2014 prosadit.

Zásadní je podle něj zejména včasné schválení státního rozpočtu na r. 2015, který plně odráží priority koaliční vlády a zajistí jejich plnění, ale zároveň deficit veřejných rozpočtů v příštím roce nepřekročí hranici 2,3% HDP. "Saldo státního rozpočtu 2015 je plánováno ve výši 100 mld. Kč, což představuje pokles o 12 mld. Kč ve srovnání se schváleným rozpočtem na rok 2014. Rozpočet staví na podpoře investic, zvýšení výdajů na dopravní infrastrukturu a stabilizaci fungování hlavních veřejných služeb, jako je školství, zdravotnictví, bezpečnost či sociální služby," píše premiér.

Rostou platy i důchody

Pochvaluje si také 3,5% meziročnímu růst objemu prostředků na platy v organizačních složkách státu a příspěvkových organizacích. "Od 1. 1. 2015 se také o 5% zvyšují tarifní platy lékařů, sester a ostatních pracovníků ve zdravotnictví. Včetně listopadového zvýšení platů vláda zajistila policistům, hasičům a dalším příslušníkům ozbrojených sborů návrat 5% jejich tarifního platu. Od ledna se také o více než 6% zvyšují tarifní platy zaměstnanců v sociálních službách," dodává.

Od 1. ledna se také zvyšují starobní penze, v průměru o 200 korun, a Sobotka si chválí návrat valorizace do stavu, v jakém byla do roku 2012. Schválen byl i návrh zákona, kterým se mění zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, a novela zavádí od 1. 1. 2015 tzv. druhou sníženou sazbu daně z přidané hodnoty. "ČSSD tak splnila další důležitý předvolební závazek, když prosadila po řadě let první snížení DPH na sociálně citlivé položky," dodává Sobotka.

Vyšší slevy na dítě i minimální mzda

Pochlubil se i návrhem zákona, který upravuje porodné tak, aby nárok na tuto dávku vznikl širšímu okruhu rodin s dětmi, a aby těmto rodinám mohlo být vyplaceno porodné též z titulu narození v pořadí druhého dítěte, a to ve výši 10.000 Kč. Zvyšuje se nově i daňová podpora pracujících rodin s dětmi a od ledna 2015 se zvyšují daňové slevy na dítě. 

Vláda také schválila návrh nařízení vlády předložený ministryní práce a sociálních věcí, kterým se od 1. 1. 2015 zvýší minimální měsíční mzda ze současných 8 500 Kč na 9 200 Kč a minimální hodinová mzda z 50,60 Kč na 55 Kč. PRemiér rovněž připomíná, že od 1. 1. 2015 se ruší poplatek za návštěvu lékaře a poplatek za recept (obojí ve výši 30 korun). 

Sobotka si také pochvaluje nové investice, program, který bude poskytovat podporu obcím a městům, které chtějí rozšířit kapacitu školek a škol, novelu, která sníží platby za vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu a zavádí výjimky z plateb odvodů pro dopravní či průmyslové stavby v průmyslových zónách, snížení limitu pro platby v hotovosti z dosavadních 350 na 270 tisíc korun nebo Akční plán na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti ČR.

"V plnění volebního programu ČSSD budeme v rámci koaliční vlády pokračovat i v roce 2015. Jedním z prvních zákonů, který v tomto roce předložíme, bude zákon o prokazování původu majetku, o jehož přijetí ČSSD dlouhodobě usiluje, ale chystáme rovněž zákon o sociálním bydlení, o obecném referendu, neziskových nemocnicích či zálohovém výživném," uzavřel Sobotka.

Témata:  vláda Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy