Zavřít Čechům obchody o víkendech a svátcích? Průzkum je nekompromisní

Štědrý den je spadnutí a vy potřebujete ještě rychle koupit poslední dárky. Žádný problém, v českých obchodech je otevřeno i na Štědrý den. Vánoce jsou pro obchodníky žně a potvrzující to i otvírací doby obchodních řetězců.

Ilustrační fotografie
reklama

Pokladní si v hypermarketech a supermarketech "odpočinou" jen na Boží hod a Nový rok. Do práce budou muset jít dokonce i na Štědrý den, většina obchodních řetězů v tento den alespoň zkrátila otevírací dobu.

To, že jsou obchody otevřené i během vánočních i dalších svátků se nelíbí politikům, kteří by rádi hypermarkety ve vybrané dny zavřeli. Více než polovina Čechů (52 pct) však nesouhlasí s tím, aby byly zavřené. Proti jsou hlavně nejmladší a nejstarší zákazníci.

Téměř dvě třetiny lidí (65 pct) odmítají, aby stát určoval, kdy mají mít obchody otevřeno a kdy mají mít zavřeno. Vyplývá to z průzkumu společnosti Incoma GfK pro Svaz obchodu a cestovního ruchu a Mezinárodní výbor nákupních center ICSC.

Podle průzkumu téměř každá domácnost (96 pct) o svátcích či v neděli někdy nakupuje, ve třetině případů pak vyráží i za většími nákupy potravin. "Průzkum potvrdil, že Češi jsou zvyklí zajít si do obchodu v neděli či o svátcích jak pro drobný nákup potravin (69 pct), tak i pro nákup větší či pro pořízení různých kategorií nepotravinářského zboží," uvedl Tomáš Drtina ze společnosti Incoma GfK.

"Podle našeho názoru se jedná o záležitost, kterou není třeba regulovat prostřednictvím legislativy, ale vše by mělo být ponecháno na svobodném rozhodnutí obchodníků a případné samoregulaci, která již mnohdy funguje," dodala prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková.

Témata: obchody | vánoce

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky