Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš ostře: Takové pokrytectví jsem nezažil, neflákám se. Proč nebyl u hlasování o platech?

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Politolog Stanislav Balík se v pátečních Lidových novinách rozepsal o tom, jak debata o platech ústavních činitelů, která několik týdnů hýbe poslanci napříč všemi stranami, směšná. Na jeho slova navázal v deníku ministr financí Andrej Babiš a několik věcí uvedl na pravou míru.

Babiš přiznává, že v porovnání s tím, jaké má země problémy, je debata o platech ústavních činitelů skutečně směšná. Podobně směšné podle něj je, když se do debaty přidávají lidé s různými názory, aby ji ještě víc rozdmýchali. Oddechl si ale a dodal, že naštěstí už je to za námi.

Následně Balíkovi vzkázal, že pokud si stěžuje, že se platy neschválily rychle, měl by se obrátit na vedení ČSSD. "Ministryně Marksová věděla o hrozbě skokového navýšení platů od ledna, kdy nastoupila do úřadu. Její novela doputovala do sněmovny v červenci, jenže to už bylo moc blízko komunálním volbám, takže se raději nedělo nic," tvrdí Babiš.

Dodal, že to byla opět ČSSD, která hodila do původní dohody všech sněmovních stran vidle, a premiér podle něj začal populistickou soutěž o nejnižší návrh na zvýšení platů. "Obecně jsem takové pokrytectví a přetvařování před médii a veřejností, jaké předváděli politici během debaty o svých platech, ještě nezažil," udeřil Babiš.

Na dotazy novinářů ministr řekl, že by si poslanci platy rádi zvýšili, ale že se to bojí říct před veřejností. Během další "trapné diskuse" o platech Babiš s nadsázkou navrhnul, aby poslanci dělali zadarmo, a se stejnou nadsázkou řekl, že by poslancům měla platy schvalovat vláda. Celou debatu totiž on sám považuje za směšnou a poté se už k platům nechtěl vyjadřovat vůbec, protože k tomuto tématu prý žádná seriózní diskuse neexistuje.

"V pátek před hlasováním jsem měl připravenu analýzu, jak se platy poslancům schvalují v Británii, Irsku, Finsku či Švédsku. Mzdy zákonodárců tam schvalují nezávislé úřady nebo komise, nikoli sami poslanci. Nakonec se sněmovna velice rychle rozhodla pro návrh ČSSD a bylo po celé „směšné" diskusi," svěřil se novinám Babiš.

Hlasování se ale neúčastnil a přiznal proč. "Má nepřítomnost je vždy omluvena, jako ministr mám totiž podstatně širší pracovní náplň než poslanci a opravdu nemám pocit, že bych se flákal. Nevím, jestli se dá práce ministra měřit jeho přítomností na hlasování sněmovny. Já každopádně místo směšných diskusí o platech raději něco konkrétního dělám," uzavřel Babiš.

Témata:  politici platy / mzdy Andrej Babiš

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.