Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důchody a platy? Poslanec se rozzuřil a létala tato slova

Tomio Okamura
Tomio Okamura
Foto: Česká televize

Poslanci si odsouhlasili vzrůst platů od ledna příštího roku zhruba o tři procenta. Základní plat poslance a senátora by se v případě, že novelu schválí Senát i prezident, zvýšil o 1700 na 57.600 korun. Proti tomu se ostře postavil poslanec a šéf hnutí Úsvit Tomio Okamura, který tvrdí, že poslanci si zvýšení platu prosadí, ale s důchody prý nejsou schopni nic udělat.

"To je opravdu neuvěřitelné jak se ptáčkové vybarvili. A občané jim pořád poslušně zobají z ruky," zuří Okamura na sociální síti. Platy politiků budou vyšší, jelikož poslanci ČSSD, ANO, KDU-ČSL a KSČM dnes prohlasovali zvýšení platů od příštího roku.

Okamura zároveň, podotýká, že Sněmovna tímto hlasováním zamítla návrh Úsvitu na nulové navýšení platů poslanců až do roku 2018 s navrhovaným zamrazením platů do doby než bude nový zákon o platech. Ten chce hnutí provázat s průměrnou mzdou s přihlédnutím k minimální mzdě a průměrným důchodům.

"Zapamatujte si to dobře prosím," vyzývá Okamura občany. "Připadá mi doslova sprosté, když vládní koalice ČSSD, ANO, KDU-ČSL spolu s KSČM prosadí na jednu stranu zvýšení svých platů a na druhou stranu vláda není schopná udělat vůbec nic s historicky rekordní nezaměstnaností (více než 600 tis. lidí bez práce) či s nedůstojnými důchody," dodává.

"Zapamatujete si to pro příští volby nebo budou mít lidé znovu krátkou paměť?" ptá se poslanec. 

Autor návrhu a šéf Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) tvrdí, že dosavadní debaty o zvyšování platů zákonodárců byly nedůstojné. "Já očekávám, že už se snad k této debatě nikdy nevrátíme, a to možná byl i důvod, proč prošel můj systémový návrh. Ty ostatní návrhy příliš systémové nebyly," poznamenal podle ČTK.

Témata:  politici platy / mzdy Tomio Okamura

Aktuálně se děje

16. května 2024 10:28

15. května 2024 9:12

Bidenova obchodní válka s Čínou je bouří ve sklenici vody. Světové akcie včera pokořily historický rekord

Ukazatel výkonu všech akciových trhů ve světě – MSCI All Country World Index – včera pokořil svůj historický rekord. Prodloužil přitom sérii růstových dní, takže ta je nyní nejdelší od letošního ledna. Přitom americká administrativa prezidenta Joea Bidena se uchýlila ke svému dosud nejzásadnějšímu navýšení cel na dovoz do USA z Číny, jímž navázala na obdobné, ovšem razantnější kroky předchozí administrativy Donalda Trumpa. 

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy

Nabíjecí stanice pro elektromobily

Tempo růstu nabíjecích stanic pro elektromobily v Česku se zvyšuje. S elektromobily ale zbytku Evropy nestačíme

V roce 2023 vzniklo 650 nových veřejných dobíjecích stanic, o 16 % více než v předchozím roce. Celkově je nyní v provozu 2 392 stanic s 4 892 nabíjecími body. Poptávka po nabíječkách díky vysokorychlostnímu nabíjení a dynamickému řízení stanic stále roste a v letošním roce se očekává další zvýšení nově instalovaných stanic. Česko s 24 239 registrovanými elektromobily i tak patří mezi země s nejnižším podílem bateriových elektrických vozidel v rámci Evropské unie.