Pastelkovné skončí! Podpora prvňáků uspoří 85 milionů korun

Platy nepedagogických pracovníků se v příštím roce nesníží, ministr navíc splní slib, že dá na platy pedagogů o čtyři miliardy korun více. V pátek to po jednání s odbory uvedl ministr školství Josef Dobeš (VV), který chce ušetřit dalších 100 milionů korun na byrokracii.

660
reklama

"V příštím roce se nesníží ani o korunu platy nepedagogických pracovníků a věřím, že tato moje garance a ujištění vnese klid zhruba týden před zahájením školního roku mezi důležité nepedagogické pracovníky," uvedl ministr.

"Můžeme to za černé na bílém považovat, nebudeme muset vyvolávat sociální neklid kvůli nepedagogickým pracovníkům," uvedl o záruce František Dobšík, předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství.

Aby mohl tomuto slibu dostát a zvýšit ještě učitelům platy o celkem čtyři miliardy korun, musí Dobeš hledat úspory v objemu 700 milionů korun. Omezí tak investice ve svém rezortu a chce i více šetřit na úřednících.

Ministr chce také škrtnout tzv. pastelkovné, neboli podporu pro žáky prvních tříd v objemu 85 milionů korun. Mělo by mu také pomoci předfinancování investic v roce 2012 z letošních úspor.

Témata: školství

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky