Kalousek to pořádně schytal za své lumpárny a "zvláštní miliony"

Bývalý ministr pro místní rozvoj a současný lidovecký senátor za obvod Vsetín Jiří Čunek prozradil, co je tajemstvím jeho politického úspěchu. V Pressklubu na Frekvenci 1 se také podělil se svým názorem na nedávné udílení státních vyznamenání a prozradil, jaké lumpárny prováděl exministr financí Miroslav Kalousek.

Miroslav Kalousek
reklama

Čunek patří na Vsetínsku k politickým rekordmanům a zatím slavil povětšinou úspěchy. Podle něj se s voličem dá sice krátkodobě hrát, ale čím menší obec, tím kratší je ropoznávání toho, zda ten politik je dobrý nebo špatný.

"Tady v Praze někteří politici vydrží hodně dlouho, protože nic zásadního, ani dobrého ani špatného neudělají a drží se v těch stranických strukturách a pokud mají určitou mediální přízeň, tak jsou voleni dlouhodobě, ačkoli nejsou žádným přínosem. To se ale nemůže stát na obci v komunálních volbách a proto si těch voleb my politici hodně vážíme, protože tam vás ti lidé znají a vědí, jestli jste schopen něco udělat nebo ne," prozradil Čunek.

"Není to ale na základě slibů. Já jsem byl 8 let starostou Vsetína. Mám 4 děti a každé to dítě mělo po devět let ve škole třicet spolužáků. To znamená, že ta komunita těch, kteří naši rodinu znají dostatečně dobře je hodně široká, to jsou stovky lidí. Pak si toho výsledku víc považuji. Takže vždycky je to důvěra toho voliče a já věřím, že mě lidé volili proto, že ke mně mají nějakou důvěru," svěřil se senátor.

Pro Sedláčka pochopení nemá

Řeč přišla také na státní vyznamenání udílené prezidentem Milošem Zemanem. Výběr vyznamenaných je podle Čunka jasným odrazem duše a mínění a rozumu a úvah pana prezidenta. "Tak to je v našem právním řádu zakotveno. Já bez ohledu na tohoto prezidenta si myslím, že tímto způsobem může být to ocenění devalvováno to ocenění, když jej dostávají lidé, u kterých ta společnost s tím nesouzní," podotkl Čunek.

Ne vždycky bychom podle něj měli dělat věci, které jsou ve společnosti žádané, protože existují nějaké mediální prefabrikáty, tedy žádné osobnosti to nejsou, jen jsou mediálně preferovány. "A hluboce si vážím a obdivuji na panu prezidentovi, že se svým týmem dokázal, že přijel sir Winton. To je ohromná věc," dodal.

Zároveň zmínil režiséra Roberta Sedláčka který si vyzvedl státní vyznamenání v nevhodném oblečení, pro které Čunek nemá pochopení. "Do divadla nechodíme v mikině. Myslím si, že přebírat státní vyznamenání je ohromná pocta. A pokud by šlo o nějaký protest, měl to říct. Jestli chtěl protestovat a nic neřekl, pak to nepůsobí dobře," uvedl v Pressklubu.

Kalouskův hazard a miliony

Jiří Čunek má díky svému působení v KDU-ČSL svým způsobem blízko k exministru financí Miroslavu Kalouskovi, který byl před deseti lety předsedou lidové strany. Proto cítí určité zadostiučinění z výsledků nedávných voleb, v nichž TOP 09 mírně pohořela.

"Kalousek dělal lumpárny, které se nám nelíbily, právě ve věcech hazardu, který zásadním způsobem podporoval proti usnesení lidovců a přímo proti mně. I v tom hazardu to podepsal jako ministr financí a potom nádherně odkráčel, získal podporovatele, kteří mu dávali ty zvláštní miliony a mnoho lidí pak z KDU-ČSL odešlo s ním. V tu chvíli to byla ohromná pomoc pro lidovce. Lidé, kteří do té strany svým zaměřením nepatřili, odešli tam, kam je to táhlo, a tak je to v pořádku," zavzpomínal senátor.

"Lidé je po zásluze ohodnotili, ten přínos, který TOP 09 pro ně má, především v podobě Kalouska," ohodnotil výsledky strany Čunek.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky